Regering Bulgarije treedt af na demonstraties tegen dure energie

Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov gives a press conference in Sofia on February 19, 2013. Bulgaria will revoke the electricity distribution license from Czech power utility CEZ amid nationwide protests against high electricity bills, Prime Minister Boyko Borisov said on Tuesday. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF
Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov gives a press conference in Sofia on February 19, 2013. Bulgaria will revoke the electricity distribution license from Czech power utility CEZ amid nationwide protests against high electricity bills, Prime Minister Boyko Borisov said on Tuesday. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF De Bulgaarse premier Bojko Borisov. Zijn kabinet treedt af na massale demonstraties tegen de hoge energieprijzen in het land. Foto AFP / Dimitar Dilkoff

De Bulgaarse regering treedt af na de grote protesten. Dat heeft de Bulgaarse premier Bojko Borisov bekendgemaakt, meldt Reuters. In het land zijn al de hele week grote demonstraties gaande tegen de hoge energieprijzen.

Deze week waren er protesten in tien Bulgaarse steden tegen de hoge stroomrekeningen. Bulgaren zijn een groot deel van hun inkomen kwijt aan de energienota. Demonstranten riepen dan ook op tot nationalisatie van distributiebedrijf EVN. De premier probeerde de afgelopen dagen demonstranten te kalmeren door zijn minister van Financiën te ontslaan en door lagere energieprijzen te beloven.

Maar bij een grote demonstratie gisteren raakte de oproerpolitie slaags met de menigte en vielen er 25 gewonden. Bij de aankondiging van zijn aftreden zei Borisov vandaag:

“Ik wil niet deelnemen aan een regering waarbij de politie mensen slaat.”

Bij de demonstratie gisteren raakte de oproerpolitie slaags met de demonstranten. Foto Reuters / Stoyan NenovBij de demonstratie gisteren raakte de oproerpolitie slaags met de demonstranten. Foto Reuters / Stoyan Nenov

Volgens NRC-correspondent Marloes de Koning gaat het natuurlijk niet om de energierekening alleen waartegen de Bulgaren protesteren, maar is het probleem breder:

“Wat erachter zit is dat een steeds groter aantal mensen niet rond kan komen. De koopkracht is de afgelopen jaren sterk gedaald en dat uit zich nu in deze protesten. De inflatie is hoog, de inkomens dalen en het aantal buitenlandse investeringen valt ook tegen.”

De Koning zegt dat er weinig kans is op verbetering voorlopig:

“Het is allemaal het gevolg van de economische crisis. De Bulgaarse economie hangt nauw samen met de Griekse economie en zoals bekend zit de groei daar ook in het slop.”

Eerder schreef De Koning in NRC:

Vroeger werd verwarming zwaar gesubsidieerd. De regeringen proberen dat nu af te bouwen en de energiemarkt volgens Europese regels te liberaliseren.
Dat leidt tot hogere rekeningen. In Bulgarije is in juli besloten de prijzen met 13 procent te verhogen. De commerciële bedrijven zijn veel strenger tegen wanbetalers dan de staatsbedrijven die vroeger de nutsvoorzieningen leverden. Ze laten huishoudens vaak een deel van de rekening vooruit betalen en sluiten de stroom sneller af bij betalingsachterstanden.

Een grote demonstratie twee dagen geleden tegen de hoge energierekening in Sofia. Foto Reuters / Tsvetelina Belutova Een grote demonstratie twee dagen geleden tegen de hoge energierekening in Sofia. Foto Reuters / Tsvetelina Belutova