'Polanski blijft voor mij de standaard'

Filmproducent San Fu Maltha was als 18-jarige geïntrigeerd door Chinatown. En die fascinatie is er nog steeds.

„Toen ik Chinatown (1974) van regisseur Roman Polanski voor het eerst zag was ik meteen geïntrigeerd. Ik was achttien en kwam er tijdens het kijken van deze film achter dat dit het medium was dat ik heel interessant vond. Op die leeftijd wilde ik elke film met Jack Nicholson zien, maar in Chinatown, waar hij wordt ingehuurd als privédetective, is hij misschien wel op zijn allerbest.

„In die tijd maakten vooral de femme fatale-achtige uitstraling van Faye Dunaway en de cynische held die de hoofdrol speelt indruk. Nu ben ik nog steeds gegrepen als ik de film zie, maar om andere redenen, want ik begrijp beter hoe een film wordt gemaakt. Ik heb een keer met Polanski gegeten toen hij naar Amsterdam kwam voor een Vermeer-tentoonstelling. Toen ik vroeg waarom hij zijn vrouwelijke hoofdrolspeler had laten sterven aan het eind van de film, antwoordde hij: „Als ik haar niet had laten sterven, hadden we hier dan gezeten om het erover te hebben?”

„Niet alleen het einde van het originele script heeft Polanski herschreven. Hij vertelde mij dat hij het hele script constant heeft moeten aanpassen. Het ironische daaraan is dat, ondanks de vele nominaties, de enige Oscar die Chinatown werkelijk gewonnen heeft die voor het scenario is. Het is best vreemd dat iemand een prijs krijgt voor een script, terwijl dat beoordeeld wordt op de film die er uiteindelijk van gemaakt is. De visie van een regisseur is daarin heel belangrijk. Het is lastig dat er Oscars voor verschillende categorieën zijn, want het is heel moeilijk te bepalen wie nou wat heeft gedaan. Alles is een wisselwerking tussen schrijver, regisseur, acteurs en producent.

„Chinatown is een kwalitatief zeer goede film, maar ook echt gemaakt voor een publiek. Die film motiveert mij om te proberen daar ooit in de buurt te komen. Mijn streven is om films te maken die blijven hangen. Films die niet alleen vandaag succesvol zijn, maar ook na tien jaar nog interessant blijven, net als Chinatown.”