Ontroerende circusvertelling wordt geschiedenisles

Jeugdtheater

Circus Rouda. (8+) Tournee t/m eind april. Inl: toneelmakerij.nl***

Op dramatische blaasmuziek verschijnt een bontgekleurde stoet: wapperende shawls en rokken, houten karren en kromgetrokken ruggen. Het is de zigeunerfamilie Rouda, onderweg, zoals circusartiesten altijd onderweg zijn.

Vier spelers en vijf poppen vertonen hun circuskunsten. Er wordt vlotjes gejongleerd en op eenwielfietsjes gedanst. Het paard en de kat zijn onderdeel van de hechte familie die tegen beter weten in probeert om de vergane glorie van het circus in ere te houden.

Het stuk over het conflict tussen een behoudende vader (Peter van Heeringen) en vernieuwingsgezinde zoon (Floris Verkerk) wordt emotioneel effectief van muziek voorzien door Guus Ponsioen. De tragische maar uitbundige intensiteit van het zigeunerbestaan wordt voortreffelijk verbeeld. De spelers verstaan hun acrobatische trucs en spelen de meest ontroerende confrontaties terwijl ze bij elkaar op de schouders balanceren.

Maar schrijver en regisseur Ad de Bont verwerkt in zijn stuk ook de geschiedenis van het Romavolk. Een dappere, maar geen geslaagde poging. Circusacts maken plaats voor pompeuze beelden van knuppelende omstanders en in gaswolken verdwijnende poppen. Een invoelbaar verhaal wordt overschaduwd door een pretentieuze geschiedenisles.