Noord-Korea toont Obama in propagandafilmpje in vlammenzee

In een nieuw Noord-Koreaans propagandafilmpje is te zien hoe president Obama en Amerikaanse militairen door een vuurzee lopen. Het filmpje is nogal amateuristisch gemaakt dus heel echt ziet het er niet uit. Niettemin is het duidelijk wat er bedoeld wordt.

De bij de beelden begeleidende teksten vermelden onder andere dat het land “succesvol een kernproef heeft uitgevoerd, ondanks de oneerlijke en vijandige houding van de VS”. De video eindigt met een animatie van een ondergrondse kernproef. Noord-Korea voerde vorige week voor de derde keer een omstreden kernproef uit, die scherp veroordeeld is door de VN-Veiligheidsraad.

Het land slaat de laatste tijd dreigende taal uit richting de VS en diens bondgenoten. Tijdens een internationale conferentie over ontwapening dreigde het land buurland Zuid-Korea zelfs te vernietigen. Een Noord-Koreaanse diplomaat zou op de conferentie de volgende vergelijking hebben gemaakt:

“Zoals het gezegde gaat, een pasgeboren puppy kent geen vrees voor de tijger. Zuid-Korea’s onberekenbare gedrag zal uiteindelijk alleen zijn volledige vernietiging inluiden.”

Over de VS zei de diplomaat tijdens de vergadering:

“Als de Verenigde Staten een vijandige benadering ten opzichte van Noord-Korea aannemen, waardoor de situatie gecompliceerder wordt, zal het [Noord-Korea, red.] geen andere keuze hebben dan om tweede en derde stappen te nemen.”

Overigens zou het land ook Nederland bedreigd hebben, meldde de Nederlandse diplomaat Paul van den IJssel op Twitter:

Twitter avatar NLdisarmament Paul van den IJssel North Korea threatening Netherlands, Canada and US. South Korea will be destroyed. CD is getting a weird place.

Eerder deze maand werd in een ander Noord-Koreaans propagandafilmpje een bom op New York gegooid.