Noord-Korea bedreigt ons

Gisteren sprak Noord-Korea een dreigement uit tegen Nederland Den Haag had de kernproef daar scherp veroordeeld Nederland reageerde laconiek

South Korean conservative activists display placards behind an effigy of North Korean leader Kim Jong-Un (C) during a rally denouncing North Korea's nuclear test, in Seoul on February 13, 2013. South Korea said on February 13 it would accelerate the development of longer-range ballistic missiles that could cover the whole of North Korea in response to a third nuclear test by Pyongyang. AFP PHOTO / JUNG YEON-JE
South Korean conservative activists display placards behind an effigy of North Korean leader Kim Jong-Un (C) during a rally denouncing North Korea's nuclear test, in Seoul on February 13, 2013. South Korea said on February 13 it would accelerate the development of longer-range ballistic missiles that could cover the whole of North Korea in response to a third nuclear test by Pyongyang. AFP PHOTO / JUNG YEON-JE AFP

Redacteur internationale betrekkingen

Het gebeurt niet iedere dag dat een kernmacht Nederland bedreigt. Toch schrok ambassadeur Paul van den IJssel niet echt toen Noord-Korea gisteren een dreigement uitsprak aan het adres van enkele landen, waaronder Nederland. Laconiek twitterde hij: „Noord-Korea bedreigt Nederland, Canada en de Verenigde Staten.” En Van den IJssel, die Nederland in Genève vertegenwoordigt bij de Ontwapeningsconferentie (Conference on Disarmament, of CD), voegde daaraan toe: „CD begint een vreemde plaats te worden”.

De Ontwapeningsconferentie is een aan de VN verbonden organisatie waar 65 landen onderhandelen over onder meer nucleaire ontwapening. Veel resultaat is er de afgelopen jaren niet geboekt. Maar de kernproef die Noord-Korea vorige week deed, werd gisteren in Genève uitgebreid besproken.

Nederland las namens een groep van tien landen een verklaring voor waarin de Noord-Koreaanse kernproef scherp werd veroordeeld. In deze groep, het Initiatief voor non-proliferatie en ontwapening, zitten verder Australië, Canada, Chili, Duitsland, Japan, Mexico, Polen, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten.

Die verklaring schoot Noord-Korea, dat lid is van de ontwapeningsconferentie, in het verkeerde keelgat. Nederland was onevenwichtig, aldus de vertegenwoordiger van Pyong-yang, en als Den Haag zo doorgaat, zou dat „schadelijk” zijn voor Nederland.

Misschien niet het ergste soort dreigement – Zuid-Korea kreeg te horen dat het zijn „definitieve vernietiging” moet vrezen – maar toch ook „niet plezierig”, aldus ambassadeur Van den IJssel. „In onze wereld van de ontwapeningsonderhandelingen probeer je de omgangsvormen toch een beetje normaal te houden.”

Dat Noord-Korea de aartsvijand en zuiderbuur met vernietiging dreigde, nog wel op een ontwapeningsconferentie, bracht Van den IJssel ertoe de conferentie „een vreemde plaats” te noemen, licht hij toe per telefoon. Sommige waarnemers waren al eerder tot dat oordeel over de conferentie gekomen, met name toen uitgerekend Noord-Korea in 2011 voorzitter van de club werd – slechts voor één maand, en omdat het land nu eenmaal aan de beurt was in de alfabetische rotatie van het voorzitterschap, maar toch een wonderlijke positie voor een land dat zich in strijd met resoluties van de Veiligheidsraad nucleair aan het bewapenen is.

Van den IJssel noemt de kernproef van Noord-Korea „zeer ernstig” en des te meer omdat het land er op de conferentie ook nog eens met trots over sprak. De vertegenwoordiger van Canada vroeg zich hardop af wat een land dat zijn buurland bedreigt eigenlijk op een ontwapeningsconferentie te zoeken heeft. Van den IJssel zegt: „Multilateraal onderhandelen doe je altijd met landen waarmee je het oneens bent.” Bovendien is het niet eenvoudig een land uit de conferentie te sturen.

Dat Nederland de wind van voren kreeg, kwam volgens de ambassadeur alleen omdat Nederland de kritische verklaring van de tien landen voorlas. „Had een ander land dat gedaan, dan had dat land de woede van de Noord-Koreaanse gezant gewekt.” Noord-Korea heeft een lange traditie van het bedreigen van andere landen, onlangs ook nog de Verenigde Staten.