Nieuw op het WK voetbal: camera’s bewaken doellijn

Scheidsrechters kunnen volgende zomer tijdens het WK voetbal in Brazilië gebruik maken van doellijntechnologie. Dat heeft de wereldvoetbalbond FIFA besloten.

De keus voor het systeem moet nog worden gemaakt. Afgelopen december is tijdens het WK voor clubteams in Japan geëxperimenteerd met het Engelse Hawk-Eye (zeven camera’s) – bekend van het tennis – en het Duitse GoalRef, dat werkt met censoren en magnetische velden.

Geïnteresseerde bedrijven worden in maart uitgenodigd voor testen tijdens een inspectiebezoek van de FIFA aan stadions die in juni worden gebruikt tijdens de Confederatiecup, het testtoernooi voor het WK waar de doellijntechnologie alvast wordt toegepast. In april maakt de FIFA de definitieve keus.

Indien het bedrijf interesse heeft zou de FIFA ook voor het Nederlandse Dutch View kunnen kiezen. Uit een artikel in Trouw blijkt dat die firma al nauw met Endemol Sport samenwerkt aan de introductie van technologie in de sport. In een hal op het Mediapark in Hilversum staat een doel met daarin op zes verschillende posities camera’s om het vlak van de doelmond te registreren.

Voetbal treedt met het gebruik van technologische hulpmiddelen in de voetsporen van sporten als tennis, hockey en rugby, waar scheidsrechters bij twijfel een beroep kunnen doen op het ‘derde oog’. In die sporten is de aanvullende technologie volledig geaccepteerd.

Het probleem bij de FIFA was dat voorzitter Sepp Blatter doellijntechnologie lange tijd heeft tegengehouden. De Zwitser meende dat de charme van voetbal ermee verloren zou gaan. Hij kwam tot andere inzichten nadat op het WK in Zuid-Afrika (2010) wereldwijd commotie ontstond over een niet toegekend doelpunt van de Engelsman Frank Lampard tegen Duitsland. Uit de (vertraagde) herhaling op televisie was duidelijk te zien dat de bal de doellijn was gepasseerd. Vorig jaar op het EK in Oekraïne en Polen volgde opnieuw discussie toen bij Oekraïne-Engeland Marko Devic de bal over de doellijn schoot, maar het doelpunt niet werd toegekend.

Opvallende tegenstander van doellijntechnologie blijf Michel Platini, voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA. Hij stopt de hoge bedragen die ermee gemoeid zijn liever in de ontwikkeling van voetbal. Platini eerder in deze krant: „Waar begin je en waar eindig je? Een extra assistent op de doellijn moet echt wel kunnen zien of een bal al dan niet over de doellijn is geweest. Vijftig miljoen euro voor één of twee doelpunten per jaar is veel geld.”