Nederland reageert laconiek op dreigement van Noord-Korea

Het gebeurt niet iedere dag dat een kernmacht Nederland bedreigt. Maar toch schrok ambassadeur Paul van den IJssel niet echt toen Noord-Korea gisteren een dreigement uitsprak aan het adres van enkele landen, waaronder Nederland.

Laconiek twitterde hij: „Noord-Korea bedreigt Nederland, Canada en de VS.” En Van den IJssel, die Nederland in Genève vertegenwoordigt bij de Ontwapeningsconferentie (Conference on Disarmament, kortweg bekend als ‘CD’), voegde er aan toe: „CD begint een vreemde plaats te worden”.

De Ontwapeningsconferentie is een aan de VN verbonden organisatie, waar 65 landen onderhandelen over onder meer nucleaire ontwapening. Veel resultaat is er de afgelopen jaren niet geboekt. Maar de kernproef die Noord-Korea vorige week deed werd gisteren in Genève uitgebreid besproken.

Nederland las namens een groep van tien landen een verklaring voor waarin de kernproef scherp werd veroordeeld. In deze groep zitten verder Australië, Canada, Chili, Duitsland, Japan, Mexico, Polen, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten.

Die verklaring schoot de Noord-Korea in het verkeerde keelgat. Nederland was onevenwichtig, zei de vertegenwoordiger van Pyongyang. Als Den Haag zo door gaat zou dat „schadelijk” zijn voor Nederland.

Misschien niet het ergste dreigement – Zuid-Korea kreeg te horen dat het zijn „definitieve vernietiging” moet vrezen – maar toch ook „niet plezierig”, aldus ambassadeur Van den IJssel. „In onze wereld van ontwapeningsonderhandelingen probeer je de omgangsvormen toch een beetje normaal te houden.”

Dat Noord-Korea de aartsvijand en zuiderbuur met vernietiging dreigde, nog wel op een ontwapeningsconferentie, bracht Van den IJssel ertoe de conferentie „een vreemde plaats” te noemen, licht hij telefonisch toe. Sommige waarnemers hadden die conclusie al eerder getrokken, met name toen Noord-Korea in 2011 voorzitter van de club werd – slechts voor één maand, en omdat het land nu eenmaal aan de beurt was in de alfabetische rotatie van het voorzitterschap, maar toch opmerkelijk voor een land dat zich in strijd met resoluties van de Veiligheidsraad nucleair bewapent.

Van den IJssel noemt de kernproef „zeer ernstig”, en des te meer omdat het land er op de conferentie ook nog eens met trots over sprak. Canada vroeg zich hardop af wat een land dat zijn buurland bedreigt eigenlijk op een ontwapeningsconferentie te zoeken heeft. Van den IJssel zegt: „Multilateraal onderhandelen doe je altijd met landen waarmee je het oneens bent.”

Noord-Korea heeft een lange traditie van het bedreigen van andere landen.