'Montage zie je niet'

Editor Job ter Burg over de genomineerden voor Beste Montage: „De Oscar voor Beste Montage is een beetje een rare prijs. Wat goeie montage is, is namelijk bijna niet te zien..

„Ik heb zelf twee keer met een film die ik heb gemonteerd op de shortlist voor Beste Buitenlandse Film gestaan, met Zwartboek (2006) en Oorlogswinter (2008).

„Van de films die dit jaar voor Beste Montage zijn genomineerd heb ik alleen Argo, Life of Pi en Zero Dark Thirty gezien. William Goldenberg wedijvert met zichzelf. Hij monteerde eerst Argo en werd toen gevraagd om Dylan Tychenor te helpen bij de montage van Zero Dark Thirty. Maar de meeste mensen kennen de namen van die editors niet eens. Lincoln moet ik nog gaan zien, maar die is gemonteerd door Michael Kahn. Hij is met acht eerdere nominaties en drie Oscars een van de meest gelauwerde editors ooit.

„Silver Linings Playbook is als komedie een buitenbeentje. De timing van beeld en geluid oogt in goed gemonteerde komedies zo vanzelfsprekend dat het niet opvalt. Bij drama kan je duidelijker zien wanneer een moment door montage wordt verhevigd. Bij actie wordt zichtbaar het tempo bepaald. Om die reden is Zero Dark Thirty denk ik de logische favoriet.”

„Montageprijzen gaan vaak naar films die in het oog springen, die flashy gemonteerd zijn, jumpcuts gebruiken, of met verschillende tijdslagen werken. Er wordt wel eens gezegd dat om te beoordelen wat goede montage is, je ook al het materiaal zou moeten zien dat niet gebruikt is. Dan kun je de keuzes beoordelen. Je kunt een goede performance namelijk ook kapot snijden, of andersom. Maar omdat al die dingen niet zo heel erg opvallen, is het werk van een editor een beetje een mysterieus vak.

„Als je wilt weten welke film de meeste kans maakt om Beste Film te worden, dan moet je de Best Editing in gedachten houden. Sinds 1981 is het niet meer voorgekomen dat een film die Beste Film won, niet ook genomineerd was voor Beste Montage, of hij die prijs nou kreeg of niet. De prijs is dus niet los te zien van de Beste Film.”