Misschien moet hij nu al naar huis

Geert Wilders wil niemand beledigen op zijn tour door Australië. Zegt hij. Maar veel politici en instanties hebben nu al genoeg van hem.

Oproer in Melbourne, waar demonstranten gisteren protesteerden tegen de lezing van Wilders door kaartjes af te pakken.
Oproer in Melbourne, waar demonstranten gisteren protesteerden tegen de lezing van Wilders door kaartjes af te pakken. Foto EPA

De tournee van Geert Wilders door Australië dreigt tot een vroegtijdig einde te komen. Premier Colin Barnett van West-Australië gooit zijn gewicht in de strijd om Wilders buiten de deur te houden. De PVV-leider wilde eind deze week spreken in Perth, hoofdstad van de staat, maar Barnett zegt dat hij niet welkom is: „Ik wil hem hier niet zien.”

De eigenaar van het hotel waar de bijeenkomst met Wilders zou worden gehouden, liet maandag al weten zijn medewerking in te trekken.

Barnett wil „ontkennen noch bevestigen” dat hij persoonlijk heeft ingegrepen. Maar door de uitlatingen van de conservatief-liberale premier willen nu ook andere zalenverhuurders Wilders de toegang weigeren.

De politie van Sydney houdt rekening met ongeregeldheden als Wilders daar morgen komt spreken. In september kwam het ook al tot rellen, toen naar aanleiding van de Amerikaanse anti-islamitische film Innocence of Muslims. De organisatie die Wilders naar Australië heeft gehaald, de Q Society, probeert de locaties van zijn optredens tot het laatste moment geheim te houden. Die tactiek lijkt nauwelijks te werken. In Melbourne kwam het gisteren tot schermutselingen toen demonstranten de ingang blokkeerden en toegangskaartjes afpakten van mensen die naar binnen wilden. De politie moest de boel sussen. Wilders kon met enige vertraging alsnog zijn verhaal doen.

De PVV-aanvoerder is naar Australië gekomen om te waarschuwen tegen „de gevaren van de islam”. Hij pleitte voor een immigratiestop van moslims. „Het is niet mijn bedoeling om iemand te beledigen, maar de profeet Mohammed is een oorlogshitser, een terrorist en een pedofiel”, betoogde Wilders. „Ik wil mij nergens mee bemoeien, maar ik hoop dat u lering trekt uit de fouten die wij in Nederland hebben gemaakt.”

Wilders beroert de gemoederen in Australië al maanden. De ophef begon toen de conservatief-liberale senator Cory Bernardi – naar eigen zeggen „een oude vriend” van Wilders – hem uitnodigde . Na forse kritiek trok Bernardi de uitnodiging in, maar de Q Society – een tot dan toe onbekende stichting „voor en door Australiërs die zich zorgen maken over de islamisering van hun land” – besloot Wilders alsnog naar Australië te halen.

Het bezoek van Geert Wilders raakt een gevoelige snaar. Australië was lang alleen toegankelijk voor blanken uit Groot-Brittannië en Ierland. In een poging de economie uit het slop te trekken, werd eind jaren veertig besloten ook immigranten uit continentaal Europa binnen te laten. Begin jaren zeventig werd tevens een einde gemaakt aan de regel dat immigranten blank moeten zijn. Het aantal inwoners is sindsdien verdubbeld tot bijna 23 miljoen, onder wie inmiddels zo’n 360.000 moslims.

Kritiek op de multiculturele samenleving is in de politiek nog altijd uit den boze. Maar dat kan nauwelijks verhullen dat de zorgen over de invloed van de islam in de Australische samenleving toenemen. Met Indonesië als buurland ligt de islamitische wereld vrijwel om de hoek.

Eind jaren negentig wist de extreemrechtse Pauline Hanson door te dringen tot de landelijke politiek door te waarschuwen voor de ‘Asianation’ van Australië. Die vrees lijkt verdwenen: zo’n 25 procent van de 170.000 immigranten die zich vorig jaar in Australië vestigden, kwam uit China.