Dit is een artikel uit het NRC-archief

Arbeidsmarkt

Loonkorting oudere werknemers Capgemini loopt op tot 30 procent

Foto ANP / Valerie Kuypers

Het loonoffer dat Capgemini van oudere werknemers wil vragen, kan oplopen tot 30 procent. Dat schrijven de ochtendkranten. Het IT-bedrijf zei eerder nog dat oudere werknemers maximaal 10 procent moesten inleveren. Dat schrijft Het Financieele Dagblad.

Uit gesprekken die het automatiseringsbedrijf heeft gevoerd met personeelsleden blijkt echter dat slechts aan enkelen een offer is gevraagd van 10 procent, van de meeste werknemers blijkt 20 tot 30 procent te zijn gevraagd, zegt vakbond De Unie. De bonden zijn woedend over de eerder aangekondigde loonkorting. Vanavond houden de vakbonden een bijeenkomst met zeker 140 werknemers over de voorgenomen loonsvermindering.

Capgemini zei vorige maand de instroom en doorgroei van jongere werknemers meer ruimte te willen geven door te korten op het loon van ongeveer vierhonderd oudere medewerkers. Jeroen Versteeg, bestuurder van Capgemini, zei dat oudere werknemers meer betaald krijgen dan ze opleveren. Hij sprak van een ‘mismatch tussen wat mensen verdienen en wat ze kunnen’.

Officieel is het een verzoek, de werknemers worden niet gedwongen tot salarisverlaging. Maar het alternatief zou een nieuwe reorganisatie zijn, waarbij veel ontslagen zouden vallen, waarschuwde Versteeg.