‘Lincoln grijpt mis’

Acteur Yorick van Wageningen over de genomineerden voor Beste Acteur: „Ik ben geen groot fan van Daniel Day-Lewis, maar ik vrees wel dat hij als Lincoln zijn derde Oscar zal winnen. Het is ook onvoorstelbaar vakkundig en knap wat hij doet, te vergelijken met Meryl Streep. Maar zij blaast toch wat meer leven in haar personages. Bij hem zit je ernaar te kijken en denkt: knap hoor, maar meer ook niet.

„Bradley Cooper speelt in The Silver Linings Playbook heel ingetogen iemand die manisch depressief is. Goed, maar niet zo bijzonder. Denzel Washinton is in Flight een dronken piloot. Ook goed, maar vaker vertoond en beter gedaan, zo’n dronken personage.

„Hugh Jackman in Les Misérables? Sympathieke acteur, maar ik rende de zaal uit toen Russell Crowe zijn muil opendeed om te gaan zingen en Jackman erbij stond te huilen. Zou ik ook doen. Volgens mij hebben al deze acteurs niet veel steun bij The Academy.

„Dan Joaquin Phoenix in The Master. Enorm effectbejag, maar je kijkt er ademloos naar. Hij is nogal een vreemde eend, niet het type dat braaf Oscarcampagne voert. Zijn tegenspeler, Philip Seymour Hoffman, verdwijnt zo twee maanden om pootjes te geven op cocktails en recepties. Joaquin niet. Toch was hij volgens mij de koploper tot hij zei: ‘Oscars zijn bullshit’.

„Dustin Hoffman heeft gelijk, Oscars zijn een beauty contest. De beste film van het jaar, Killing Them Softly, wordt straal genegeerd omdat hij niet genoeg geld verdiende en producer Harvey Weinstein een hekel had aan zijn eigen film en geen campagne voerde. Maar de kiezers, de Academy, zijn wel allemaal filmprofessionals die buitengewoon goed acteren herkennen.

„Daarom denk ik nu toch weer dat Phoenix wint. Er is een backlash gaande tegen Lincoln, Argo verslaat hem overal. En Amerikanen haten het om op een verliezer te stemmen. Het is ook niet zo dat iedereen er op dit moment naar snakt om Day-Lewis weer op dat podium te zien, zoals het geval is met Robert De Niro, die voor Silver Linings Playbook de beste mannelijke bijrol wint.”