'Liefst de outsider'

Regisseur Michiel ten Horn, wiens debuut De ontmaagding van Eva van End sinds vorige week in de bioscoop draait, over de nominaties voor Beste Regie: „Ik was toen ik jonger was een groot fan van de Oscars en de reuring die de prijsuitreiking elk jaar teweegbrengt. Maar nu er geen vijf maar negen films genomineerd worden in de categorie Beste Film – sinds 2010 – ben ik er minder mee bezig en vind ik het minder spannend.

„Ik hoop dat outsider Benh Zeitlin met de Oscar naar huis gaat. Omdat hij een debutant is, en daardoor een vreemde eend in de bijt. Over de eigenzinnigheid van Beasts of the Southern Wild wordt al tijden veel gesproken. Ik vermoed dat Zeitlin best hoge ogen kan gooien.

„Ik ben heel enthousiast over Ang Lees Life of Pi. Ik vind het een echte topper. Door het vernieuwende gebruik van 3D ga je echt mee in de trip van de hoofdpersoon over de oceaan. Ang Lee gebruikt alle mogelijkheden van het medium film om een meeslepend resultaat te bereiken. Daar is hij uitstekend in geslaagd.

„Omdat ik zwaar onder de indruk was van Michael Hanekes vorige film Das weisse Band was ik een tikje teleurgesteld in Amour. Ik vind Haneke fantastisch, maar was door Amour te weinig verrast. Ik had er meer van verwacht. Wel keek ik gefascineerd naar de acteurs, van wie Emmanuelle Riva gelukkig genomineerd is voor beste actrice.

„Steven Spielbergs biopic over Lincoln veronderstelt veel historische voorkennis – achtergrond die ik mis – en daardoor vond ik het lastig erdoor gegrepen te raken. Uiteindelijk heb ik er toch wel iets van opgestoken over Lincoln en de afschaffing van de slavernij. Maar als ik heel eerlijk ben, vond ik het een tamelijk saaie bedoening, ook in filmisch opzicht: hij sleept behoorlijk.

„Een regisseur bepaalt de algehele look en feel van een film, de sfeer en uitstraling. Ik hou van regisseurs die door een geheel eigen visie een film naar een hoger plan tillen, filmmakers bij wie alles op zijn plek valt en met hun stijlgevoel voor coherentie zorgen. Dan voel je dat alles klopt.”