Kortkolom kunst

Robeco blijft sponsor Zomerconcerten

Amsterdam. Vermogensbeheerder Robeco blijft na de aangekondigde overname door het Japanse Orix sponsor van de Zomerconcerten in het Concertgebouw in Amsterdam. „We hebben onlangs nog bijgetekend voor drie jaar tot 2016”, zegt een woordvoerder. „En aan lopende contracten verandert er niets.” Dit jaar is Robeco voor het 25ste jaar verbonden aan de reeks, die ongeveer 100.000 bezoekers per jaar trekt. De Zomerconcerten worden omgedoopt in Summer Nights. (NRC)

EU wil scherpere regels gestolen kunst

brussel. De Europese Commissie wil het makkelijker maken voor lidstaten om gestolen cultureel erfgoed terug te krijgen. Eigenaren van omstreden voorwerpen, die na 1993 zijn verkregen, moeten voortaan aantonen dat ze niet wisten dat een voorwerp gestolen was. Ook moeten landen meer informatie gaan uitwisselen en krijgen ze meer tijd om gestolen voorwerpen terug te vragen. Dat heeft de vicepresident van de Europese Commissie Antonio Tajani gisteren voorgesteld. Het Europees Parlement en de lidstaten moet nog met de wijzigingen instemmen. (Novum)

Nieuwe steun van Blockbusterfonds

amsterdam. Fotografiebeurs en -festival Unseen en de tentoonstelling Constantijn en Christiaan Huygens krijgen samen zo’n 1,3 miljoen euro van het Blockbusterfonds. Dat heeft het fonds, dat vorig jaar is opgericht, gisteren bekendgemaakt. Unseen wordt voor het tweede jaar gesteund, dit keer met bijna een miljoen euro. De fotobeurs vindt eind september plaats in de Westergasfabriek in Amsterdam. De tentoonstelling over vader en zoon Huygens krijgt ruim vier ton en gaat in april van start in de Grote Kerk in Den Haag. Het Blockbusterfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds en de VandenEnde Foundation. (NRC)