Kortkolom economie

‘Termijn omzetting hypotheek verlengen’

Amsterdam. Hypotheekbemiddelaars en banken roepen minister Blok (Wonen, VVD) op om de termijn voor het omzetten van aflossingsvrije hypotheken in spaar- of beleggingshypotheken te verlengen. De sluitingdatum van 1 april is te kort, stellen brancheverenigingen Adfiz en OvFD vandaag. Door de verwerkingsduur moet de aanvraag vaak op 1 maart al gedaan zijn. De Nederlandse Vereniging van Banken en Vereniging Eigen Huis ondersteunen het pleidooi. (NRC)

Betalen met mobieltje begint in Leiden

Amsterdam. ING, Rabobank en ABN Amro beginnen deze zomer met de introductie van een nieuw betaalsysteem met mobiele telefoons. Dat melden de drie banken vandaag. Klanten kunnen onder het nieuwe systeem betalen door hun mobieltje bij de kassa tegen een scanner te houden. Bij bedragen boven 25 euro moet een pincode worden ingetoetst. (NRC)

Philips-directeuren bekennen omkoping

Rotterdam. Twee voormalige directeuren van Philips in Polen hebben toegegeven dat zij ziekenhuisdirecteuren hebben omgekocht om zo meer medische apparatuur te verkopen. Dat blijkt volgens de NOS uit verklaringen en processtukken. Ook drie andere verdachten zouden schuld hebben bekend. Volgens justitie in Polen zijn tussen 2000 en 2007 op grote schaal ziekenhuisdirecteuren omgekocht. In Katowice is maandag de rechtszaak over deze affaire begonnen.(Novum)

Vertrekpremie baas Novartis van de baan

Amsterdam. Topman Daniel Vasella van de Zwitserse medicijnenfabrikant Novartis krijgt geen bonus van 72 miljoen Zwitserse frank (60 miljoen euro) als hij in april vertrek bij het concern dat hij sinds 1996 leidde. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. In Zwitserland ontstond grote ophef toen de hoogte van Vasella’s bonus vorige week bekend werd. Met het schrappen ervan is ook de afspraak dat Vasella (59) zes jaar niet mag werken voor andere farmaceutische bedrijven vervallen, aldus de woordvoerder van Novartis tegen persbureau Bloomberg. (NRC)