Kortkolom buitenland

Cameron zegt sorry voor slachting India

Amritsar. De Britse premier David Cameron heeft vanochtend spijt uitgesproken over een slachting door Britse koloniale troepen in 1919 in Amritsar in het noorden van India. Daar werden honderden ongewapende mensen gedood toen Britse soldaten het vuur openden. In het gastenboek bij het monument dat herinnert aan de slachting schreef Cameron over „een diep beschamende gebeurtenis” die „Winston Churchill destijds terecht beschreef als onmenselijk”. (Reuters)

Generaal Allen toch niet naar NAVO

Washington. De Amerikaanse generaal John Allen, door president Barack Obama voorgedragen als commandant van de NAVO in Europa, ziet af van de benoeming. Hij liet gisteren weten met pensioen te willen gaan om meer aandacht te besteden aan de verzorging van zijn zieke vrouw. Allen was laatstelijk commandant van de coalitietroepen in Afghanistan. Onlangs werd zijn naam in verband gebracht met de affaire rond CIA-topman David Petraeus die aftrad wegens een buitenechtelijke relatie. Allen werd gezuiverd van blaam. (AP)

Meer adoptierechten Duitse homo’s

AMsterdam. Duitse homoparen mogen voortaan het ouderschap overnemen van een kind dat eerder door één van de partners werd geadopteerd. Dit heeft het Duitse Constitutionele Hof gisteren bepaald, in een vonnis dat wordt beschouwd als een juridische doorbraak. Tot dusver was ‘opvolgingsadoptie’ alleen toegestaan voor getrouwde stellen. In Duitsland mogen homo’s niet trouwen. Experts zeggen dat het Hof de emancipatie afdwingt die Frankrijk en Verenigd Koninkrijk politiek plaatsvindt, met de invoering van het homohuwelijk. (NRC)

Kenny: nu diepe spijt over Ierse vrouwen

Dublin. De Ierse premier Enda Kenny heeft alsnog onvoorwaardelijke excuses aangeboden aan de slachtoffers van de zogenoemde Magdalene-wasserijen: door nonnen gerunde instellingen waar duizenden opstandige en ‘gevallen’ vrouwen gedwongen werkten. In een emotionele zitting van het parlement bood hij namens de overheid, de regering, en de Ieren „diepe spijt en onvoorwaardelijke excuses” aan „voor deze zwarte vlek in onze geschiedenis”. Na een rapport over de betrokkenheid van de overheid bij de wasserijen, was Kenny onlangs voorzichtiger, tot ongenoegen van de slachtoffers. Er komt nu een slachtofferfonds. (NRC)

Rus met flats in VS stapt uit de Doema

Moskou. De voorzitter van de ethische commissie van het Russische parlement, Vladimir Pechtin, is vanochtend opgestapt als Doemalid. Dat is een overwinning voor corruptiebestrijder Aleksej Navalny, die vorige week bewijzen publiceerde dat Pechtin mede-eigenaar was van dure appartementen in Florida. Doemaleden moeten onroerend goed opgeven. Het is onduidelijk van welk geld Pechtin de appartementen heeft gekocht. Er is kritiek van zowel de staat als de oppositie op het wegsluizen van Russisch kapitaal over de grens. (NRC)