Kortkolom binnenland

Hoogleraar Clevers krijgt ‘Nobelprijs’

Amsterdam De Nederlandse hoogleraar moleculaire genetica (in Utrecht) en president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen Hans Clevers is een van de winnaars van de nieuwe Breakthrough Prize in Life Sciences. Bij elkaar krijgen elf winnaars dit jaar elk drie miljoen dollar wegens „buitengewone prestaties in het wetenschappelijk onderzoek in de geneeskunde”. De nieuwe prijs is ingesteld door een aantal rijke ondernemers, onder wie Art Levinson (Apple, Genentech), Sergey Brin (Google), Mark Zuckerberg (Facebook) en de Russische internetondernemer Yuri Milner. Zijzelf beschouwen de prijs als de Nobelprijs van de 21ste eeuw. De Russische miljardair Yuri Milner stelde vorig jaar ook al een prijs in voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek in de natuurkunde – de Fundamental Physics Prize. De Breakthrough Prize in Life Sciences wordt in augustus uitgereikt in New York. (NRC)

Nederland behoudt zetels Europarlement

Den Haag. Nederland behoudt zijn 26 zetels in het Europees Parlement wanneer dat in 2014 iets inkrimpt. Dat staat in een gisteren verschenen voorstel van de commissie voor constitutionele zaken van het Europarlement. Het Europees Parlement telt nu 754 zetels. Dat worden er 766 zodra Kroatië later dit jaar EU-lid wordt. Na de Europese verkiezingen van 2014 mag het Europarlement echter nog maar 751 leden hebben, zo staat in het Verdrag van Lissabon. In het voorstel wordt de nieuwe limiet per land 96 zetels. Duitsland zou drie zetels moeten inleveren, twaalf andere landen elk één zetel. (Novum)

Onderzoek AIVD naar cyberaanval in 2012

Den Haag. Inlichtingendienst AIVD gaat onderzoek doen naar de cyberaanval waarbij criminelen vorig jaar toegang kregen tot computerbestanden van duizenden bedrijven en instellingen, waaronder ministeries, gemeenten, ziekenhuizen en universiteiten. Het onderzoek wordt uitgevoerd samen met de militaire inlichtingendienst MIVD, de politie, het Openbaar Ministerie en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). De eerste resultaten zijn naar verwachting over drie weken bekend, aldus het ministerie van Veiligheid en Justitie gisteren. De NOS meldde vorige week dat de overheid wist welke bedrijven en overheidsinstellingen werden getroffen, maar niets zou hebben gedaan met die kennis. (Novum)

Bijstand allochtoon eenoudergezin groeit

Den Haag. Het percentage alleenstaande ouders van niet-westerse afkomst dat in de bijstand zit, is sinds 2008 toegenomen. In 2011 ging het om 42 procent van de allochtone eenoudergezinnen, 35.000 in totaal. Drie jaar eerder was dat nog 39 procent. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Sinds eind 2008 de kredietcrisis uitbrak, is het gemiddelde percentage eenoudergezinnen met een bijstandsuitkering licht toegenomen, van 22 procent in 2008 naar 23 procent in 2011. Eind 2011 telde Nederland ruim 320.000 eenoudergezinnen met minderjarige kinderen. (Novum)