Komedie die niks wil uitvergroten

This is 40. Regie: Judd Apatow. Met: Paul Rudd, Leslie Mann, Albert Brooks. In: 20 bioscopen.

Of het verstandig is dat This is 40 als de nieuwe komedie van Judd Apatow aan de man wordt gebracht, valt te bezien. Want is het semi-vervolg op Apatows eigen Knocked Up dat eigenlijk wel? Je zou kunnen stellen dat een komedie de realiteit zo uitvergroot dat hij komisch wordt. In This is 40 is de werkelijkheid echter nauwelijks uitvergroot en dat maakt deze komedie in zekere zin gedurfd. Er valt bitter weinig te lachen om de huwelijkscrisis van Pete (Paul Rudd) en Debbie (Leslie Mann), het stel dat in Knocked Up ook met elkaar in de clinch lag en zo de schaduwzijde van de liefde liet zien die langzaam opbloeide tussen Ben (Seth Rogen) en Alison (Katherine Heigl).

This is 40 toont niet alleen de moeizame relatie tussen Pete en Debbie, maar ook de moeite die het kost om twee kinderen op te voeden, van wie er eentje net in de puberteit zit en haar jongere zusje niet kan luchten. Voeg daarbij de gevolgen van de economische crisis – kunnen we in ons huis blijven wonen? – en de angst om ouder te worden en je hebt een film die dichter bij drama ligt dan bij een pretentieloze komedie. Zoals altijd bij Apatow is de film veel te lang, hoewel het sterke laatste half uur veel goedmaakt.