Kamerleden bezoeken Kunduz - ‘concrete resultaten politiemissie’

De leden van de Vaste Commissie tijdens hun bezoek deze week aan de politiemissie in Kunduz. Foto ministerie van Defensie

De defensiespecialisten in de Tweede Kamer hebben deze week de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz bezocht. Dat heeft het ministerie van Defensie vanmiddag bekendgemaakt. Het bezoek is relevant omdat de missie mogelijk eerder dan afgesproken wordt afgebroken.

De Kamerleden bezochten tijdens het driedaagse bezoek naast Kunduz ook de hoofdstad Kabul en Mazar-e-Sharif, waar de Nederlandse F-16’s gestationeerd zijn. Zij hebben tijdens hun bezoek gesproken met militairen, diplomaten, vertegenwoordigers van non-gouvernementele organisaties en de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken.

Wisselende berichten over effect missie

Doel van het bezoek was om de voortgang van de politietrainingsmissie met eigen ogen te zien. Voorzitter van de vaste Kamercommissie Defensie Han ten Broeke (VVD) zou hebben geconcludeerd dat de Afghanen al in staat zijn om hun eigen mensen te trainen. “Dat is een concreet resultaat van de Nederlandse missie”, zegt hij volgens Defensie.

Over de resultaten van de missie kwamen eerder minder positieve berichten. In november vorig jaar bleek dat tientallen van de ongeveer 300 door Nederlanders opgeleide onderofficieren en politieagenten tegen de afspraken in buiten Kunduz aan het werk zijn gegaan. Zeker zoveel verdwenen helemaal van de radar van het ‘agentvolgsysteem’. De Afghaanse autoriteiten bleken zich niet te willen houden aan de beperkingen die Nederland aan de agenten wilden opleggen.

Het gezelschap vn Kamerleden bestond verder uit Angelien Eijsink (PvdA), Wassila Hachchi (D66), Raymond Knops (CDA), Bram van Ojik (GroenLinks), Raymond de Roon (PVV) en Ronald Vuijk (VVD). Zij werden begeleid door de plaatsvervangend commandant der strijdkrachten, luitenant-generaal Hans Wehren. De Kamerleden keren woensdagavond terug.

Kabinet beslist binnen maand over stopzetten missie

De missie in Kunduz wordt mogelijk eerder afgebroken. Het kabinet neemt daarover binnen een maand een besluit, zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag. De missie zou eigenlijk tot 2014 duren, maar wordt mogelijk deze zomer al afgebroken.

De Nederlandse trainers worden beschermd door Duitse militairen. Omdat Duitsland overweegt sneller weg te trekken uit Kunduz valt die bescherming mogelijk weg. “Het is dan samen uit, samen thuis”, zei Rutte. Hij wil echter nog niet op een dergelijk besluit vooruitlopen.

Defensie zei eerder dat er mogelijk Duitse militairen achterblijven om de Nederlanders te faciliteren, of dat deze taak wordt overgenomen door bijvoorbeeld de Amerikanen.