Brandt Corstius heeft geen spijt van actie tegen SNS-topman - en gaat door

Journalist Jelle Brandt Corstius riep lezers op zijn blog op voormalig SNS-topman Sjoerd van Keulen “net zo lang lastig te vallen” tot hij zijn bonus zou terugstorten. Nu zou Van Keulen zijn ondergedoken. Heeft Brandt Corstius spijt? Nee, blogt hij, helaas gaat de discussie nu alleen nog over de toon van het debat. Maar hij gaat door met zijn actie.

AMSTERDAM - Jelle Brandt Corstius, maker van het programma Van Bihar tot Bangalore tijdens de seizoenspresentatie van de VPRO. ANP KIPPA ROBERT VOS
AMSTERDAM - Jelle Brandt Corstius, maker van het programma Van Bihar tot Bangalore tijdens de seizoenspresentatie van de VPRO. ANP KIPPA ROBERT VOS Foto ANP / Robert Vos

Journalist Jelle Brandt Corstius riep lezers op zijn blog op voormalig SNS-topman Sjoerd van Keulen “net zo lang lastig te vallen” tot hij zijn bonus zou terugstorten. Nu zou Van Keulen zijn ondergedoken. Heeft Brandt Corstius spijt? Nee, blogt hij, helaas gaat de discussie nu alleen nog over de toon van het debat. Maar hij gaat door met zijn actie.

Brandt Corstius maakte zich op 2 februari in een blog boos over het feit dat Van Keulen, verantwoordelijk voor de fatale vastgoedbeleggingen die uiteindelijk vorige maand tot de nationalisatie van SNS Reaal zouden leiden, zijn riante salarissen en bonussen uit die jaren kon behouden. Hij riep zijn lezers op Van Keulen “net zo lang lastig te vallen” tot hij zijn bonus teruggeeft. Brandt Corstius mailde Van Keulen en riep anderen op hetzelfde te doen:

Eis dat hij zijn bonus teruggeeft, bijvoorbeeld om de dikbetaalde ambtenaar mee te betalen die nu aan het hoofd van SNS staat. Spreek hem aan op zijn geweten. Maak hem duidelijk dat hij net zo lang zal worden lastiggevallen tot hij dat doet. Zeg hem dat hij die bonus nergens aan heeft verdiend, en dat hij zich zou moeten schamen. Vraag hem of hij het redelijk vindt dat wij alle zestien miljoen elk 280 euro moeten betalen, en hij zijn miljoen kan houden. Maak geen enge dreigementen, dat werkt alleen maar averechts. Spreek hem aan op zijn geweten, of wat daarvan over is.

Brandt Corstius beschuldigd van creëeren volksgericht

Hoewel Brandt Corstius expliciet opriep geen dreigementen te uiten en in eerste instantie vooral bijval kreeg, ligt hij nu zelf onder vuur nadat RTL Nieuws maandagavond meldde dat Van Keulen in het buitenland is ondergedoken vanwege dreigementen. Brandt Corstius werd de afgelopen dagen door verschillende media benaderd om tekst en uitleg te geven over zijn actie, schrijft hij in een vanmiddag gepubliceerd blog. Hij betreurt dat de ‘Toon van het Debat’ centraal is komen te staan:

…de verslaggevers en opiniemakers besloten zich te concentreren op de Toon van het Debat. De inhoud van mijn actie, die onder zoveel Nederlanders leeft, was niet interessant. Het ging om de Toon. Hoe durfde ik die arme bankier zo hard aan te pakken? Het versturen van een email werd consequent een ‘volksgericht’ genoemd, of beter nog, een ‘lynchpartij’. Geen van de journalisten meldde dat ik in de oproep expliciet heb vermeld: “Maak geen enge dreigementen, dat werkt alleen maar averechts”.

Archieffoto van Van Keulen tijdens de presentatie van de jaarcijfers over 2007. Foto ANP / Erik van 't WoudArchieffoto van Van Keulen tijdens de presentatie van de jaarcijfers over 2007. Foto ANP / Erik van 't Woud

Brandt Corstius verbaast zich ook over het nieuws dat Van Keulen zou zijn bedreigd. Het RTL-bericht werd klakkeloos voor waar aangenomen terwijl er veel vragen bij te stellen zijn, vindt Brandt Corstius:

Onmiddellijk borrelden er allerhande vragen bij mij naar boven. Door wie werd van Keulen bedreigd? Was het zomaar een anonieme bedreiging? Was het misschien een boze obligatiehouder? Wie was de bron van RTL Nieuws, die veiligheidsdeskundige? Uit wat blijkt eigenlijk dat van Keulen niet aan het skiën is in Sankt-Anton am Arlsberg, en dit gewoon handig uitbuit?

Actie tegen Van Keulen gaat gewoon door

De ophef is vooral heel overdreven, stelt Brandt Corstius, en daarom gaat hij dan ook vol overtuiging door met zijn actie:

Des te belangrijker is het dat ik gewoon doorga met mijn actie. Gisteren kwam het nieuws uit Zwitserland dat de oud-topman van Novartis afziet van zijn bonus van 60 miljoen euro. Vrijwillig, maar wel onder druk van het publiek. Doe mee, kom in opstand, ik vrees dat wij onze eigen boontjes moeten doppen. Als je denkt dat burgerlijke ongehoorzaamheid niets is voor Nederland Polderland, denk dan maar aan de dappere bezetters van het Maagdenhuis. Een van de activisten: Sjoerd van Keulen.