In ruil voor meer invloed steunt América Móvil aandelenemissie KPN

In ruil voor de steun mag América Móvil twee leden van de raad van commissarissen benoemen bij KPN. Foto ANP / Phil Nijhuis

In ruil voor meer invloed in de KPN-top is de grootste aandeelhouder van het telecombedrijf, América Móvil, akkoord gegaan met een nieuwe aandelenemissie. Het geld is broodnodig om de schuldpositie van het telecombedrijf te verbeteren en toekomstige investeringen in het netwerk te betalen.

KPN meldt dat de aandelenemissie vier miljard euro moet opleveren. Met América Móvil is afgesproken dat er drie miljard euro wordt opgehaald en dat de resterende een miljard euro als schuld wordt uitgegeven in de vorm van zogeheten hybride kapitaalsinstrumenten.

In ruil voor de steun, mag América Móvil twee leden van de raad van commissarissen benoemen bij KPN. Eerder deze maand meldde persbureau Bloomberg, op basis van anonieme bronnen, dat de Mexicaanse telecomgigant in ruil voor de steun ook wilde dat KPN-topman Eelco Blok aftrad. In het persbericht van KPN wordt daarover echter niet gesproken.

‘Mexicanen kunnen zich niet nog zo’n zeperd permitteren’

Wel is het zeker dat Blok onder druk staat, schreef redacteur Marc Hijink onlangs in NRC Handelsblad.

“De Mexicanen zijn not amused dat het aandeel KPN sinds mei kelderde van 8 euro naar ruim 3 euro. Door de claimemissie wordt América Móvil gedwongen meer te betalen of hun aandeel te laten verwateren. (…) Wel is het reëel om, in ruil voor de claimemissie, meer invloed te eisen: de Mexicanen kunnen zich niet weer zo’n zeperd permitteren in hun poging voet aan de grond te krijgen in Europa. Hun eigen jaarcijfers waren weinig rooskleurig, met een flinke afschrijving op de Europese minderheidsbelangen.”

América Móvil heeft bijna 28 procent van de aandelen in het bedrijf in handen en gaat een evenredig deel van de nieuw uit te geven aandelen kopen. Ook is KPN met zijn grootste aandeelhouder ook een samenwerkingsverband overeengekomen. De bedrijven willen meer gaan samenwerken op het gebied van onder meer de inkoop van goederen. Ook gaan hoge medewerkers van KPN en América Móvil werkgroepen vormen om ervaring te delen. Deze werkgroepen gaan het bestuur van KPN adviseren.

Providers kampen met krimpende omzet’

Het gekrakeel bij KPN maakt onderdeel uit van een grootscheepse consolidatieslag die zich in de telecomsector voltrekt. Hijink:

“De groei is eruit, omdat – met dank aan de smartphone – megabytes minder opleveren dan belminuten en tekstberichten. Dat vraagt om schaalvergroting en nieuwe combinaties van vaste en mobiele netwerken. De meeste providers kampen met krimpende omzet en hebben te weinig geld om elkaar over te nemen: al het kapitaal is nodig om het hoge innovatietempo in netwerktechnologie bij te benen.”

Het Nederlandse bedrijf wilde op 19 maart een bijzondere aandeelhoudersvergadering houden om de aandelenemissie goed te laten keuren. Die vergadering is afgelast. De aandelenemissie zal in de reguliere aandeelhoudersvergadering van 10 april op de agenda komen.