Ik wil significant meer verdienen

Ruben Pool (29) is natuurkundige Hij werkt als promovendus aan het natuurkundig instituut AMOLF Samen met zijn vriendin woont hij in een huurhuis

Een kijk in het huis(houdboekje) van Ruben Pool. Foto: Peter de Krom
Een kijk in het huis(houdboekje) van Ruben Pool. Foto: Peter de Krom

‘Ik vind dat ik prima verdien, ik heb niks te klagen. Als ik straks mijn promotieonderzoek klaar heb, wil ik een baan in het bedrijfsleven zoeken Ik wil gewoon graag concreter en praktischer bezig zijn, iets bijdragen. In de wetenschap heb ik niet genoeg het idee dat ik mensen direct help. Ik mis dat sociale aspect; je bent als onderzoeker vooral een eenmansfabriek van publicaties. Ik zou wel in de beleidshoek willen werken. Of in de medische wereld.

„Fijn van het oio-schap is dat je weet wat je vier jaar lang kan verwachten: de stapsgewijze loonsverhogingen staan vast. Ik kan van dit salaris goed leven, maar in mijn volgende baan wil ik wel significant meer verdienen. Omdat ik het leuk vind om me daar hard voor te maken. En ook wel omdat mijn collega’s nogal eens schamper doen over ons salaris en beweren dat we in het bedrijfsleven véél meer kunnen krijgen. Op zich vind ik dat een beetje onzin: ik kan in deze functie doen wat ik wil en ik vind het maatschappelijk belang ervan beperkt, dus zo bezien verdien ik belachelijk veel! Maar ja, ik heb echt vaak gemerkt dat mijn salaris als weinig wordt gezien in verhouding tot mijn opleidingsniveau. Dus daar ga ik dan wel lekker in mee, natuurlijk.

„Als student had ik een bijbaantje bij de gemeente. Ze hadden daar helemaal geen ervaring met jonge mensen, daardoor heb ik er een riant salaris gekregen. Later zei mijn manager dat het een vergissing was en dat ik een ander contract moest tekenen. ‘Hmm’, zei ik toen, ‘Daar heb ik eigenlijk geen zin in.’ Die brutaliteit kon hij wel waarderen; ik mocht mijn oude contract houden.”