Hoe een zwijgzame coureur autoshow Top Gear verkoopt

Top Gear, het populaire Britse autoprogramma, houdt een evenement in Nederland. Ter promotie mochten gelukkigen meeracen met The Stig.

Ook als je naast hem in een Ford Mustang GT4 gegespt zit, blijft het onduidelijk wie er schuilgaat achter The Stig. Het zwijgzame personage uit televisieprogramma Top Gear, wiens identiteit een goed bewaard geheim is, draagt zoals altijd een helm met donker vizier. Het enige wat hij doet, is scheuren – met meer dan tweehonderd kilometer per uur over Circuit Park Zandvoort.

The Stig was in Nederland ter promotie van Top Gear Live, een evenement waarin presentatoren Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May stunts met auto’s vertonen voor een livepubliek. Sinds 2008 toert het evenement over de wereld, onder meer naar Zuid-Afrika en Australië. Dit jaar doet het voor de tweede keer Amsterdam aan, met twee shows op 27 april in de Ziggo Dome.

Top Gear, dat vanaf 21 maart weer wordt uitgezonden op Veronica, drijft voor een groot deel op de interactie tussen de presentatoren, die elkaar bestoken met stekeligheden. Zo wordt May door de anderen Captain Slow genoemd, vanwege zijn rustige rijstijl. Geregeld kraken de presentatoren de testauto’s af. Aan zuinige, milieuvriendelijke en kleine auto’s hebben ze expliciet een hekel.

Het programma wordt uitgezonden in 110 landen. In veel daarvan, waaronder in Nederland, bestaat er ook een Top Gear Magazine. Toch is het niet altijd lucratief om de populariteit van het Britse autoprogramma uit te venten in een liveshow, zegt event director Henk-Jan Kakebeen van Top Gear Live in Nederland. „In Finland viel de kaartverkoop bijvoorbeeld tegen. Zelfs zodanig dat we het daar misschien niet hadden georganiseerd als we dat van tevoren hadden geweten.”

Drie jaar geleden was de show in Amsterdam wel uitverkocht. In de Ziggo Dome passen 9.200 mensen. Een kaartje kost „gemiddeld 50 à 55 euro per stuk”, aldus Kakebeen.

De Ford Mustang in Zandvoort – eigendom van prins Bernhard junior, die zelf ook een paar rondjes met The Stig meereed – klinkt als een rammelende wasmachine. Een man en een vrouw met kinderwagen kijken vanuit de duinen boven het circuit toe hoe The Stig de racewagen soepel door de bochten stuurt. Na afloop van de rit stapt hij uit en gaat voor zijn auto staan. Hij slaat zijn armen over elkaar.