Hij kreeg 2.000 euro per column (en hij wilde ook nog een iPad)

Erik Noomen, hoofdredacteur van Nieuwe Revu, over Willem Holleeder

De meest besproken columnist van Nederland stopt ermee. Gisteren werd bekend dat het halfjaarcontract van Willem Holleeder bij tijdschrift Nieuwe Revu niet wordt verlengd. Holleeder had sinds juli een wekelijkse column in het blad.

Holleeder deed verslag van „belevenissen achter de tralies en gebeurtenissen uit zijn persoonlijke geschiedenis”, zoals Revu het zelf omschreef. In zijn column nam Holleeder het onder meer op voor advocaat Bram Moszkowicz, die door de Raad van Discipline als advocaat werd geroyeerd. Ook gebruikte hij het podium om excuses te maken aan Matthijs van Nieuwkerk, die was geschrokken toen hij Holleeder op straat tegenkwam.

Volgens Revu-hoofdredacteur Erik Noomen leverden de columns niet genoeg op. Holleeder kreeg 2.000 euro per stukje, geld dat direct naar Justitie ging dat nog 18 miljoen euro krijgt van Holleeder vanwege onder meer het afpersen van de in 2004 doodgeschoten vastgoedmagnaat Willem Endstra. Revu sprak met Holleeder af dat de kosten voor zijn column moesten worden terugverdiend met een stijgende oplage.

En de oplage steeg niet?

„De eerste nummers gingen door het dak. We stonden al klaar met champagne en kaviaar als de column binnenkwam. Uiteindelijk bleek het Holleeder-effect niet groot genoeg om de totale neergang in onze oplage te compenseren. Dan is 2.000 euro per column veel geld. ‘Mag ik ook een iPad, Erik?’, vroeg hij nog. Maar ik vond het wel zat.”

Waarom betaalden jullie Holleeder 2.000 euro als dit geld toch rechtstreeks naar Justitie ging?

„Holleeder dacht dat hij de helft kon houden, daarover loopt nu ook een rechtszaak van hem tegen Justitie. Dat zou ook niet onredelijk zijn, een mens moet toch ergens van leven? Hem nu houden voor 150 euro per stukje zou Justitie niet accepteren. Niet heel raar: hij is de meestbesproken columnist van Nederland. Dan is 2.000 euro niet onredelijk.”

Wat was de reden om Holleeder als columnist aan te trekken?

„Allereerst is het gewoon platvloers opportunisme: meer blaadjes verkopen. En uit onderzoek blijkt dat lezers ons niet met misdaad associëren. Dat hebben we met Holleeder weer op de kaart gezet. Als je zijn column leest over hoe hij met Cor van Hout (met wie Holleeder Freddy Heineken ontvoerde, red.) de bloemetjes buitenzet in Parijs... dat had je anders toch nooit geweten? Het geeft verdieping in een man die we alleen kennen uit politiedossiers. ”

Je kan ook zeggen dat je hem daarmee een podium geeft om aan reputatiemanagement te doen.

„Daarover hebben we contractuele afspraken gemaakt. Holleeder mocht niet schrijven dat hem onrecht werd aangedaan. En, zo spraken we af, als je weer met Justitie in aanraking komt, is het klaar.”

Hoe gaat dat eigenlijk, een slechtnieuwsgesprek met Willem Holleeder?

„Hij keek er somber bij, maar no hard feelings. We stuurden hem de wekelijkse verkoopcijfers, dus het was geen verrassing voor hem. Iemand uit zijn milieu weet: afspraak is afspraak.”