Google zoekt briljante ideeën voor Glass

Fotograferen met losse handen, dankzij Google Glass

Google is op zoek naar mensen die Glass willen testen, de futuristische interactieve bril waaraan het internetbedrijf al enkele jaren werkt. De eerste testers moeten wel een briljant idee hebben waar ze die bril voor zouden gebruiken.

Glass projecteert beeld en tekst op een schermpje in je rechterooghoek, dat als een virtuele laag bovenop het blikveld verschijnt. Via spraakherkenning en aanraakbesturing in het montuur wordt de vederlichte computer bediend. Zo kun je met losse handen foto’s nemen, video’s maken, je agenda raadplegen, de kortste weg opvragen of teksten vertalen.

Google Glass laat zich bedienen via aanraakbesturing in het montuur en spraakherkenning.Google Glass laat zich bedienen via aanraakbesturing in het montuur en spraakherkenning.

Dat is althans de theorie van Google-oprichter Sergey Brin, die Glass als troetelproject adopteerde. In juni vorig jaar gaf Brin al een uitgebreide demonstratie van Glass op een conferentie in San Francisco. Daar kondigde hij ook aan dat de eerste testexemplaren alleen voor softwareontwikkelaars beschikbaar zouden zijn. Afgelopen maand hield Google al bijeenkomsten in de VS waar nieuwe ideeën voor Glass besproken werden.

Buitenstaanders konden tot nu toe Glass niet uitproberen maar sinds deze week zoekt Google vrijwilligers. Het gaat om een prijsvraag waarbij de deelnemers zelf de portemonnee moeten trekken: het Glass-team zoekt ontwikkelaars die 1.500 dollar willen betalen (1.120 euro) voor een bril – de Glass Explorer gedoopt – en er meteen een slimme toepassing voor bedenken. Deelnemers moeten wel in de VS wonen en ouder zijn dan 18 jaar. Deelnemen kan via de hashtag #ifihadglass, en briljante ideeën moeten voor 27 februari binnen zijn. Het Glass-project bevindt zich nog altijd in een vroeg stadium: Google belooft “dat niet alles perfect zal zijn, maar wel opwindend.”

Googles nieuwe promotiefilmpje van het Glass-project:

Google verdient hoofdzakelijk geld met online advertenties maar maakt ook eigen hardware: telefoons en tablet pc’s met Android en de Chromebook laptop. Het webbedrijf zou ook van plan zijn om fysieke winkels te openen in de VS, waar in de toekomst ook Glass verkocht moet worden. Het is de bedoeling dat de futuristische bril begin 2014 voor gewone consumenten beschikbaar is.