‘Gevangenishotel’ Roermond trekt nu ook aandacht in buitenland

Foto PR

Twee jaar geleden ging in Roermond een hotel open waarvan de inrichting een ode is aan de geschiedenis van het gebouw als gevangenis. Het hotel heeft nu ook de aandacht getrokken van het buitenland. “Doing time never sounded so good”, schrijft het populaire blog My Modern Metropolis.

Het blog heeft een reeks grote foto’s van de bijzonder luxueuze inrichting van het ‘gevangenishotel’ geplaatst. Je hotelkamer biedt uitzicht op gevangenistralies. Gasten komen de stijlvol ingerichte kamers binnen via een zware gevangenisdeur met kijkgaatje. Verderop zie je een metershoge, bakstenen bajesmuur die in gevangenistermen ‘ringmuur’ heet.

De 105 cellen werden getransformeerd tot 36 hotelkamers, inclusief luxesuites. Drie cellen van toen vormen één kamer van nu. De betonwanden van 45 centimeter dikte zijn doorgezaagd. Het interieur met de gietijzeren trappen en met de celdeuren is beschermd. Met een restaurant en een gloednieuwe keuken, een tuinterras en een fitnesscentrum voldoet het hotel aan alle moderne wensen.

In NRC Handelsblad schreef redacteur Kester Freriks twee jaar terug een stukje geschiedenis over Het Arresthuis, zoals de naam van het hotel luidt:

Hier werd in de tweede helft van de negentiende eeuw de gevangenis ofwel Het Arresthuis gebouwd aan de Pollartstraat. Het justitieel complex bevat voorts het archiefhuis en het voorgebouw waar de rechtbank was gevestigd. Het gebouw is Rijksmonument. Nu is er een passende herbestemming voor gevonden: onder de naam Het Arresthuis wordt het onderdeel van het Van der Valk-concern. Engelman Architecten uit Roermond is verantwoordelijk voor de herbouw en herinrichting.

De toiletten in het hotel. Foto PRDe toiletten in het hotel. Foto PR

Overal in hotel hangen foto’s van gedetineerden

Opmerkelijk aan het hotel zijn ook de foto’s van gedetineerden die aan de muren hangen. Fotograaf Cees Roelofs wilde graag dicht bij het gevangeniswezen blijven en kreeg van het hoofd design van het Van der Valk-concern, Wil Polman, toestemming om gevangenen te gaan fotograferen, zei hij destijds in NRC:

“De vraag was waar en hoe ik gevangenen kon en mocht fotograferen? In Nederland was dat onmogelijk. Ik kwam erachter dat in de Angola State Prison, Louisana, jaarlijks een rodeo plaatsvindt, een geruchtmakende gebeurtenis waar alle gevangenen aan deel kunnen nemen. Daar moest ik heen.”

Voor elke kamer maakte Roelofs een ander portret. “Ik fotografeerde hen onder de tribune, in wat diffuus licht”, aldus Roelofs:

“Hun gezichten stralen hoop uit, want straks gaan ze optreden voor duizenden toeschouwers. Moeten ze laten zien dat ze een ongetemd paard of stier de baas kunnen. Ik wilde voorbij aan het cliché van een gevangene die zijn handen om de tralies klemt. Of die een nummer op zijn voorhoofd heeft. Bij mij hebben ze allemaal een naam. Ze hebben ook iets optimistisch, en dat klopt op wonderlijke wijze met hun levenshouding: ze hopen allemaal op gratie, ondanks een veroordeling tot levenslang.”

En weten ze dat ze een hotelkamer ver in Holland opsieren? Roelofs: “Ja, dat heb ik verteld. En ze zijn er trots op.”