‘Getuige hoorde geschreeuw uit huis Pistorius voordat er werd geschoten’

Oscar Pistorius zei gisteren opnieuw in de rechtbank dat hij zijn vriendin per ongeluk heeft gedood.
Oscar Pistorius zei gisteren opnieuw in de rechtbank dat hij zijn vriendin per ongeluk heeft gedood. Foto Reuters / Siphiwe Sibeko

Voordat er schoten uit het huis van hardloper Oscar Pistorius klonken, hoorde een getuige continu geschreeuw. Dat stelden de aanklagers vandaag in het vervolg van de zitting waarin wordt bepaald of Pistorius op borgtocht vrij mag komen of niet.

Pistorius, beschuldigd van moord met voorbedachten rade op zijn vriendin Reeva Steenkamp, herhaalde gisteren in de rechtbank dat hij schoot omdat hij veronderstelde dat er een indringer in huis was. Volgens de aanklager is dat onzin. Hij stelt dat de sporter wist dat zijn vriendin zich schuilhield achter de badkamerdeur waar hij drie keer op schoot. Steenkamp werd geraakt in haar heup, arm en in haar hoofd.

Munitie en testosteron gevonden in huis Pistorius

In de rechtbank stelden de aanklagers vandaag ook dat in het huis munitie is gevonden voor een 38 kaliber pistool. De atleet beschikte niet over een wapenvergunning, aldus rechercheur Hilton Botha. In de slaapkamer van de atleet zijn ook testosteron en injectienaalden gevonden. De vondst van testosteron verhoogt de mogelijkheid dat Pistorius prestatiebevorderende middelen tot zich nam. Volgens de advocaat van de hardloper gaat het om een ‘kruidenmiddel’ en niet om verboden steroïden. De atleet baarde vorig jaar op de Olympische Spelen in Londen opzien door als eerste gehandicapte sporter deel te nemen aan de sprintonderdelen.

Naar verwachting is de zitting over een eventuele borgtocht aan het einde van de week afgerond.