Getuige hoorde geschreeuw in huis Pistorius

Een getuige hoorde „niet aflatend geschreeuw” uit de woning van de Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius voordat er werd geschoten. Dat hebben de aanklagers gezegd in de rechtbank in Pretoria, waar Pistorius terecht staat voor moord met voorbedachten rade op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Pistorius zegt zelf dat hij de hele avond sliep, tot vlak voor de schietpartij.

Pistorius verklaarde gisteren opnieuw dat hij zijn vriendin per ongeluk heeft doodgeschoten, omdat hij dacht dat ze een inbreker was. „Ik ben totaal vernederd door de gebeurtenissen en het verwoestende verlies van mijn geliefde Reeva.” De rechter las de verklaring voor en stopte toen Pistorius oncontroleerbaar begon te huilen.

De komende dagen beslist de rechter of Pistorius op borgtocht wordt vrijgelaten. De advocaten van Pistorius moeten bewijzen dat er verzachtende omstandigheden zijn, die rechtvaardigen dat hij op borgtocht wordt vrijgelaten. De aanklager denkt niet dat het een ongeluk was: „Waarom zou een inbreker zich opsluiten in de wc?” (AP, BBC)