'Fopneus helpt wel'

Actrice Anna Drijver over de genomineerden voor Beste Actrice: „Bij de Oscar voor beste actrice spelen altijd twee factoren een belangrijke rol: de actrice zelf en de rol die zij speelt. Voor een Oscarwinnende rol moet de actrice vaak iets doen wat niet van haar wordt verwacht of een transformatie hebben ondergaan, zoals een gewichtstoename of een fopneus: iets waaruit blijkt dat je je buitengewoon hebt ingezet. De tweede factor is de actrice los van de rol. Je moet een bepaald momentum hebben. Winnaressen zijn vaak actrices die op dat moment een solide carrière hebben.

„Als je het zo bekijkt wint Anne Hathaway voor haar rol in Les Misérables sowieso de Oscar voor beste actrice in een bijrol. Haar transformatie: ze heeft haar haar afgeknipt, is afgevallen en ze zingt. Ze heeft een goede reputatie. Na het winnen van die prijs heeft ze wel goodwill verspild, want ze had daar zo’n lang en emotioneel dankwoord, van haar assistent tot aan Victor Hugo. Als zij Victor Hugo bedankt mag Jessica Chastain Osama bin Laden ook wel bedanken, schreven mensen online. Toch blijft ze op papier de ideale kanshebber.

„De Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol is dit jaar minder duidelijk, maar ik denk dat het zal gaan tussen Jessica Chastain in Zero Dark Thirty en Quvenzhané Wallis in Beasts of the Southern Wild. Ondanks dat Emmanuelle Riva de Bafta heeft gewonnen krijgt ze de Oscar denk ik niet. Amour is te confronterend, te Europees voor de Oscars. Oude mensen, lelijke mensen, en een lelijke dood. Nee, dat wordt ’m niet.

„Jessica Chastain maakt wel kans, omdat ze het tij mee heeft. Ze speelt in heel verschillende films en is een serieuze en intelligente actrice. Haar heldinnenrol rondom de dood van Osama bin Laden is perfect, want die dood maakt voor de Amerikanen de oorlog goed. Het is iets waar ze trots op kunnen zijn. Toch denk ik dat Quvenzhané Wallis de Oscar wint: ze is een kind, ze is schattig, en heel Amerikaans, al denk ik dat het vooral aan de regisseur ligt als een kind goed speelt.”