Extremisten ontvoeren Fransen in Kameroen

Islamitische extremisten uit Nigeria hebben een Frans gezin van zeven mensen, onder wie vier kinderen, ontvoerd in buurland Kameroen. Dat heeft de Franse president François Hollande gisteren gezegd. Hij houdt de terreurgroep Boko Haram verantwoordelijk. Het zou de eerste keer zijn dat Boko Haram een actie in Kameroen uitvoert.

De ouders van het gezin werken voor het Franse bedrijf GDF Suez, dat werkt aan een gasproject in Zuid-Kameroen. Het gezin kwam terug van een bezoek aan het Waza National Park toen ze aangevallen werden door gewapende mannen. Volgens Hollande zijn de gijzelaars naar Noord-Nigeria overgebracht. Dit werd bevestigd door Kameroen.

Het risico van aanvallen op Franse burgers is toegenomen sinds de Franse interventie in Mali vorige maand om moslimextremisten te verdrijven. Acht Fransen worden al vastgehouden in de Sahel door aan Al-Qaeda verwante groepen. „Er is een terreurdreiging in een groot deel van West-Afrika”, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius gisteren.

De bevolking van Kameroen bestaat voor 70 procent uit christenen en 24 procent uit moslims, die voornamelijk in drie noordelijke regio’s wonen. Westerse veiligheidsdiensten vermoeden dat Nigeriaanse extremisten regelmatig de grens oversteken naar Kameroen en daar aanslagen voorbereiden. Noord-Kameroen kampt met dezelfde problemen als Noord-Nigeria: armoede, werkloosheid en enorme corruptie van de overheid. (AFP, Reuters)