Ex-Beatle duikt weer op

Jimmie Nicol, de man die gedurende acht concerten een Beatle was, is volgens een Amerikaanse onderzoeker niet dood.

Jimmie Nicol leeft nog, zo lijkt het. Hij werd in 2005 voor het laatst gesignaleerd in Londen, door een journalist en een fotograaf. Toen de journalist hem belde, antwoordde Nicol kortaf: „Ik wil er niks meer van weten.” En daarna dook hij weer onder. Maar het gerucht dat hij dood was, elf jaar eerder door zijn zoon in de wereld gebracht, blijkt dus vals te zijn geweest. Vermoedelijk dacht de jonge Nicol met dit bericht zijn vader te vrijwaren voor verdere naspeuringen door de media.

Hij is een voetnoot in de geschiedenis van de Beatles. Hij was de drummer die in juni 1964 werd opgetrommeld om de zieke Ringo Starr te vervangen tijdens de eerste dagen van de eerste wereldtournee die de groep maakte. Hij speelde op donderdag 4 juni mee in de KB Hallen in Kopenhagen, op 5 juni in gebouw Treslong in Hillegom (in een tv-show voor de VARA), op 6 juni in de veilinghal Op Hoop van Zegen in het Noord-Hollandse dorp Blokker, op 9 juni in het Princess Theatre in Hongkong en op 12 en 13 juni in de Centennial Hall in Adelaide.

Tien dagen lang was Jimmie Nicol een Beatle, gedurende acht concerten, één tv-show, diverse persconferenties en een fameuze rondvaart door de Amsterdamse grachten. Daarna werd hij door manager Brian Epstein op het vliegtuig naar huis gezet, met een gage van 500 pond – volgens de toenmalige wisselkoers bijna 5.000 gulden – en een gouden horloge. Voor zover hij zich daarover heeft uitgelaten, zei hij altijd dat de drie echte Beatles zich correct tegenover hem hadden gedragen. Hooguit was het afscheid abrupt; Epstein geleidde hem het hotel uit zonder John Lennon, Paul McCartney en George Harrison te waarschuwen. „Ze sliepen nog”, vertelde Nicol later.

Wat er vervolgens met hem is gebeurd, wordt onthuld in het zojuist verschenen boek The Beatle who vanished van de Amerikaanse onderzoeker Jim Berkenstadt. Uitvoerig vertelt hij hoe Nicol een eigen groep begon, in de hoop te kunnen profiteren van zijn Beatle-roem, maar al snel failliet ging. Nadien is hij lid geweest van de Zweedse popgroep The Spotnicks en verbleef een jaar of tien in Mexico, waar hij trouwde, muziek maakte, een knopenfabriekje runde en zelfs tv-shows presenteerde. Later dook hij toch weer in Londen op, in de renovatiebranche. Dat is zo’n beetje het laatste wat we weten.

Berkenstadt belde aan op ’s mans laatst bekende adres, in de Londense wijk Camden. Een jongeman deed open. Jimmie Nicol? Nooit van gehoord. Een ingehuurde privédetective wist echter een paar recente financiële transacties op naam van James George Nicol op te sporen. Hij moet dus nog in leven zijn, 73 jaar oud. Maar hoe het nu met de inval-Beatle gaat, blijft een raadsel.