'Er woont hier geen Driftkikker'

Van het bedrijf Driftkikker Productions had meneer Dijcker tot voor kort nog nooit gehoord. Dat veranderde toen hij op een goede dag een rekening van koeriersbedrijf DHL Express op de mat vond. Voor de verzending van „een pakketje met een lederen koord uit Hong Kong”, schrijft hij aan Help@NRC. De nota is gericht aan Driftkikker Productions, maar verstuurd naar het huisadres van meneer Dijcker in Apeldoorn.

Een pakketje met een lederen koord uit Hong Kong heeft meneer Dijcker van DHL Express nooit ontvangen, schrijft hij – „of wat voor een pakketje uit welke plaats dan ook”. Hij lichtte het koeriersbedrijf in en ging ervan uit dat de zaak daarmee was afgedaan.

Dus niet. DHL Express stuurde een ingebrekestelling, gevolgd door een betalingsbevel van incassobureau Vesting Finance. Kosten: 58,09 euro voor het mysterieuze pakket, opgehoogd met incassokosten van 40 euro.

Navraag bij de Kamer van Koophandel leert meneer Dijcker echter dat Driftkikker Productions in Leiden gevestigd is – en dus niet in zijn woonplaats Apeldoorn. Dat laat hij ook weten aan het incassobureau. Enkele dagen later krijgt hij het verlossende bericht: het betalingsbevel is ingetrokken.

Maar meneer Dijcker blijft zitten met de vraag hoe DHL Express hem kon verwarren met het Leidse Driftkikker Productions. Hij vraagt er – herhaaldelijk zelfs – naar, maar reactie blijft uit.

Een woordvoerder van DHL Express moet het antwoord nog steeds schuldig blijven. „We zijn het nog aan het uitzoeken.” Hij erkent wel dat meneer Dijcker daarvan op de hoogte gebracht had moeten worden. „Een leerpunt.” Hij belooft meneer Dijcker in te lichten als het raadsel is opgelost – en Help@NRC is intussen ook wel benieuwd geworden.

Tekst: Teri van der Heijden en Barbara Rijlaarsdam. E-mail: help@nrc.nl.