Documentaire over seks in Zambia is een Sunny light

Holland Doc: Onder vrouwenNed. 2, 23.00 - 23.55 uur

Het getuigt van veel zelfvertrouwen of grote naïviteit om als Nederlandse vrouw een documentaire te maken over de seksuele mores van Afrikaanse vrouwen. Niet zozeer omdat het onderwerp zo precair is – wat óók zo is – maar vooral omdat het net gedaan is. Sunny Bergman wijdde in haar vierdelige documentairereeks The Sunny Side Side of Sex een veelbesproken en veelgeprezen aflevering aan Oeganda, eind 2011 op tv. Zelfbewuste vrouwen vertellen de maakster hoe zij van seks genieten en mannen aan zich weten te binden.

Nu is er Sunny light: documentairemaakster Kim Brand (25) volgde in Zambia een week lang de initiatie van twee meisjes die door oudere vrouwen worden voorbereid op het huwelijksbed. Alles draait om het dansen, zo blijkt. Het geheim zit in de heupen. Mannen komen in de film niet voor, dit is een viering van vrouwelijke solidariteit en intimiteit. Brand is verward door de ambivalentie: enerzijds voeren deze trotse vrouwen de regie in de slaapkamer, anderzijds zijn ze bang hun man onvoldoende te behagen. En hoe verhoudt zich dat dan weer tot de seksuele vrijheid en onzekerheid van haarzelf, als archetypische Nederlandse vrouw?

De film is te kort voor de complexe materie. De zelfreflectie van de maker is een nodeloze complicatie en lijkt een Hollandse documentairekwaal. Richt de camera op de wereld in plaats van op jezelf. De wereld is interessant genoeg.