Dit is spijtig voor Nederland

Jaap van Duijn, jarenlang gezicht van vermogensbeheerder Robeco

Orix Corp Chairman and Chief Executive Yoshihiko Miyauchi (C) shakes hands with Robeco Chief Executive Roderick Munsters (L) and Rabobank Chairman Piet Moerland during a news conference in Tokyo, in this photo taken by Kyodo February 19, 2013. Japanese financial services firm Orix Corp said on Tuesday it has agreed to buy Dutch asset manager Robeco from its owner, Rabobank, for 1.935 billion euros ($2.58 billion) in a cash-and-stock deal. The acquisition is the biggest ever by Orix, a diversified financial services company with businesses ranging from leasing, life insurance, real estate and corporate lending to a professional baseball team. Mandatory Credit. REUTERS/Kyodo (JAPAN - Tags: BUSINESS) ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. MANDATORY CREDIT. JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. YES
Orix Corp Chairman and Chief Executive Yoshihiko Miyauchi (C) shakes hands with Robeco Chief Executive Roderick Munsters (L) and Rabobank Chairman Piet Moerland during a news conference in Tokyo, in this photo taken by Kyodo February 19, 2013. Japanese financial services firm Orix Corp said on Tuesday it has agreed to buy Dutch asset manager Robeco from its owner, Rabobank, for 1.935 billion euros ($2.58 billion) in a cash-and-stock deal. The acquisition is the biggest ever by Orix, a diversified financial services company with businesses ranging from leasing, life insurance, real estate and corporate lending to a professional baseball team. Mandatory Credit. REUTERS/Kyodo (JAPAN - Tags: BUSINESS) ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. MANDATORY CREDIT. JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. YES REUTERS

Dat vermogensbeheerder Robeco in buitenlandse handen komt, doet pijn bij ‘mister Robeco’ Jaap van Duijn (1943). Van 1983 tot zijn pensionering in 2005 werkte hij er als directielid en fondsmanager. In zijn tijd bij Robeco was hij ook buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Maar, zegt hij ook, „als het dan toch moet dan maar Orix.”

Robeco verdwijnt in buitenlandse handen. Wat vindt u daarvan?

„De grootste schok was eigenlijk de aankondiging van Rabobank vorig jaar dat ze Robeco überhaupt gingen verkopen. Vervolgens meldden zich drie bieders, waaronder twee Amerikaanse consortia. Van die partijen was Orix de beste om door overgenomen te worden, als het toch moet.”

Liever de Japanners dan de Amerikanen?

„Ja, die zijn het beste, want het is een Aziatische partij. Dat is aantrekkelijk, omdat je meer mogelijkheden en een betere toegang krijgt om fondsenbeheer in Azië te doen. Een tweede reden is dat Japanners meer langetermijndenkers zijn dan bijvoorbeeld een private-equitypartij. Dat zou rampzalig zijn geweest, want die hadden Robeco ontmanteld. Ik was vroeger hoofd van onze Japanse vestiging. Japanners zijn zeer betrouwbare mensen. Daar kun je beter mee van doen hebben dan met anderen. Ik kende Orix ook wel. Ik beheerde het fonds in de jaren 90 en belegde er met Robeco in. Het was een geweldige belegging, het aandeel deed het fantastisch goed. Dat was in een tijd dat grote banken het moeilijk hadden. Orix was actief in de consumer finance en vertegenwoordigde het goede deel van de financiële sector.”

Orix zegt met de overname in te zetten op zowel finance als services. Gelooft u daarin?

„Je moet nooit een al te hoge dunk hebben van de strategie van bedrijven, die zijn betrekkelijk arbitrair. Meneer A zegt dit en een aantal jaar later zegt meneer B weer dat. Veel financiële partijen willen graag een vermogensbeheerder hebben, omdat die voor een stabiele stroom van inkomsten zorgt. Geld verdienen met niks doen is nog mogelijk in vermogensbeheer.”

Begrijpt u dat Rabobank van Robeco af wilde?

„Ik kan het niet helemaal bevroeden, maar ik zit niet in de boardroom daar. Rabobank zegt dat ze het eigen vermogen moet versterken, maar dat hoeft op zich helemaal niet. Rabo voldoet aan alle eisen. Dan kun je zeggen dat je het verder wilt versterken, maar Robeco is een winstgevende dochter. Die winsten hadden ze ook mooi kunnen gebruiken om het eigen vermogen op te krikken. Wat mij betreft heeft de overname van Robeco door Rabo gebracht wat ervan werd verwacht: het was de ideale match. Robeco deed vermogensbeheer, maar had geen toegang tot een groot distributiekanaal, voor Rabo gold het omgekeerde. Als je op een business school zat, dan zou je de overname precies zo bedenken. Het werkte in mijn tijd in ieder geval prima.”

Wat doet de overname met u?

„Mij bekruipt een gevoel van teleurstelling. Het betekent dat een hoeksteen van de Nederlandse financiële sector in buitenlandse handen verdwijnt. ABN Amro Asset Management ging eerder al naar BNP Paribas. Dat is ook voor Nederland spijtig. De bankensector krimpt en het aantal vermogensbeheerders en fondsen daalt. De realiteit is krimp en dat is behoorlijk pijnlijk.”