Dit betekent 'Michael Jackson'

Life in five seconds vertelt 200 verhalen voor mensen met weinig tijd Personen, gebeurtenissen, uitvindingen: het dagelijks leven in een korte puzzel Zelf proberen? Los deze kunstwerkjes op

Alles moet korter. Yoga in zes minuten. Een maaltijd op tafel binnen vijftien minuten. Voorbeelden te over, maar daar hebben we dus geen tijd voor. Grafisch ontwerpers Gianmarco Milesi en Matteo Civaschi maakten voor de haastigen die wij allen zijn het boek Life in five seconds. Over 200 stories for those with no time to waste. Strak vormgegeven pictogrammenverhaaltjes waarbij gebeurtenissen, personen, uitvindingen en dagelijkse dingen worden afgebeeld in zo min mogelijk zwarte poppetjes en objecten. Van pizza, Obama, Lady Gaga en China, tot Jezus en de evolutie.

Een boek ‘waarbij het nutteloze en de saaie dingen zijn weggehaald’ zoals Milesi en Civaschi schrijven in hun (korte) inleiding. Het is als ‘eeuwige liefde zonder het snurken, Rome zonder het drukke verkeer, appeltaart zonder dat je de appels hebt moeten schillen.’

Wie wil dat niet? Alles uitgekleed tot de essentie. Al ziet het er dan soms wel wat kaal uit. Tenslotte is het leven in hun ogen dan niet meer dan drie plaatjes: baby -> staand mannetje - > liggend mannetje. Maar die persoonlijke confrontatie daargelaten, het fijn vormgegeven boek is vooral een helder feest zonder overtollige ballast. Michael Jackson is een zwart mannetje -> bruin mannetje -> roze mannetje -> wit, liggend mannetje. The Lord of the Rings is een ring -> smeulende krater. Het enige wat zichzelf blijft, is de peer. De tekening is: peer -> peer -> peer -> peer. Een peer is een peer is een peer.

Het idee voor het boek ontstond als project waarbij Milesi en Civaschi, eigenaren van ontwerp- en adviesbureau H-57 uit Milaan, in zes pictogrammen een historische gebeurtenis of persoon probeerden te vatten. Eenmaal online werd het een succes en een uitgever vond hen bereid er een boek van te maken. Het is (nog) niet in het Nederlands verschenen, maar voor dit puur grafisch boek moet dat geen probleem zijn. Het is een bladerboek dat ook leuk is als spelletje: probeer met een aantal mensen het antwoord te raden.

Slechts één kleine ‘maar’: niet alle gebeurtenissen zijn historisch correct – maar daarvoor waarschuwen de auteurs dan ook netjes. Want Life in five seconds is behalve voor mensen met weinig tijd ook voor mensen met humor. En voor hen met een korte aandachtsspanne.

Matteo Civaschi en Gianmarco Milesi, Life in five seconds. Over 200 stories for those with no time to waste 256 blz, € 14,99