Langverwacht debuut van supergroep Thom Yorke wordt omarmd door critici

Albumhoes Amok

Fijn nieuws voor liefhebbers van Radiohead. Na maanden van speculatie en gelekt materiaal is de debuutplaat van Atoms For Peace vanaf deze week te beluisteren (hier). Het album Amok van de supergroep van Thom Yorke en Flea lag al een tijdje op de plank, maar de release staat nu gepland voor 25 februari.

Naast Thom Yorke, frontman van Radiohead, bestaat Atoms For Peace uit Flea van Red Hot Chili Peppers op bas, Nigel Godrich, huisproducer van Radiohead (ook wel het ‘zesde lid’ van de band genoemd), op gitaar en synths, Joey Waronker (Beck en R.E.M) op drums en Mauro Refosco op percussie. Jawel.

De superband is genoemd naar een van de nummers op The Eraser, Yorke’s soloalbum uit 2006. Ook was het de naam van de speech die de Amerikaanse president Eisenhower hield in 1953, waarin hij bekendmaakte dat de Amerikaanse militaire kennis over kernenergie voor vreedzaam gebruik ter beschikking zou komen. Maar goed, terug naar de plaat.

Elektronisch avontuur

Verwacht geen conventionele gitaarrifjes op Amok, maar vooral fijne elektronische beats, vreemde bliepjes, synths en mysterieuze soundscapes. Dit alles uiteraard gecombineerd met de wazige teksten van Yorke (‘a horned reptile that has crawled upon the earth‘). Even ondoorgrondelijk als altijd. Na uitgebreide jamsessies is de plaat naar verluidt in drie dagen opgenomen en zorgvuldig samengesteld op de laptops van Yorke en Godrich. Lees hier de chat op Reddit terug met Yorke en Godrich waarin ze verder ingingen op de plaat.

De eerste single, Default, die het publiek in september vorig jaar al lekker moest maken:

En nog eentje: Judge Jury and Executioner

NRC: vier ballen voor ‘logische voortzetting Radiohead’
NRC-poprecensent Hester Carvalho geeft Amok vier ballen en noemt het resultaat van deze samenwerking een logische voortzetting van de ontwikkelingen die Radiohead in hun muziek laat horen: “dezelfde elektronische krekelgeluiden, de subsonische accenten, die schuchtere gitaarkronkels”. Carvalho:

“Maar Atoms For Peace klinkt genuanceerder en meer uitgewerkt dan Radioheads recente cd, King Of Limbs. Het lijkt alsof Yorke en Flea - de voornaamste aanvoerders - hun liedjes hebben opgenomen, weer uit elkaar gehaald en vervolgens hebben gezorgd voor de minst voor de hand liggende nieuwe constructie. [...]

Yorke laat zijn stem gevoelig meetrillen met de muziek, op een cd die bijna alleen maar sterke nummers telt, zoals Judge Jury And Executioner, Ingenue , Stuck Together Pieces, Ingenue 1 en het nerveus ritselende Before Your Very Eyes.”

Rolling Stone: vier ballen
Muziekblad Rolling Stone vraagt zich af: sinds wanneer heeft Thom Yorke zoveel plezier in wat hij doet?

Now [...] comes the warmest, grooviest album Yorke has ever made – nine songs where next-level laptop science collides with wild, funky improvisation. [...] One thing Amok makes very clear is that Atoms for Peace are a band, not just hired hands backing a star.

BBC: tweede hoofdstuk in Yorke’s solocarrière
Volgens de BBC blijft Yorke herkenbaar, ondanks zijn ‘elektronische vermomming’. In werkelijkheid is Amok daarom het tweede hoofdstuk in de solocarrière van Yorke, aldus de BBC.

[...] the more one delves into Amok’s spasmodic content the more one perceives the characteristics that make Radiohead so special: the unexpected breakdown, the unforeseen musical diversion. [...] Nonetheless, while Amok – like The Eraser – is unlikely to arouse the same passions as, for instance, In Rainbows, it’s an often fulfilling and fascinating indulgence. Yorke remains consistently inventive, whatever company he keeps.

Muziekblog The Quietus:
Hoewel Yorke’s experimenten volgens The Quietus niet altijd het gewenste effect hebben, is Amok een bewonderenswaardige plaat, die zeker de moeite waard is.

In fact, AMOK, playful and hyper-detailed, is a subtle beast, eschewing high-impact and bold gestures in favour of the carefully woven patchwork approach of The King Of Limbs. It also gobbles up influences, most notably Caribou’s Swim and Four Tet’s There Is Love In You and spits out a record which, like them, marries loose, live samples with calculated, laptop arrangements.

Knack: abstracte krautlaptopjazzpop
Volgens het Belgische blad Knack mocht de geest van de paranoïde androïde nog eens uit de fles. Knack geeft het album drie ballen.

Een dansplaat is Amok niet geworden, een rockalbum evenmin, en gelukkig ook geen Red Hot Chili Peppers meets Radiohead-onding. Noem het gerust abstracte, soms kille krautlaptopjazzpop, of zoiets. Of Atoms for Peace de tikkende tijdbom onder Radiohead is, dat zal dus nog moeten blijken.

Ook op Twitter werd de plaat direct omarmd:

VK-popjournalist Gijsbert Kamer:

Twitter avatar gijsbertkamer Gijsbert Kamer Die Atoms For Peace plaat is dus grandioos. Vrijdag mijn interview met Thom Yorke in #VK. #drukmee

Muziekjournalist Erik Zwennes:

Twitter avatar derique Erik Zwennes Ik begrijp dat de Atoms for Peace plaat los is? Ik vind Amok het beste dat Radiohead/Thom Yorke sinds 2007 hebben gemaakt, check het!

Popkenner Leo Blokhuis noemt de plaat geweldig:

Twitter avatar LeoBlokhuis Leo Blokhuis Zit even Atoms For Peace te luisteren: wat een plaat! Vind ik echt behoorlijk beter dan Thom Yorke’s solo Eraser. Hier: http://t.co/S3tdQhHm

Oordeel zelf: