De scheids zit opnieuw in het nauw

Door een onzer redacteuren

En weer heeft de scheids het gedaan. Nu treedt hij te rigide op tegen stevige duels en trekt hij te snel een kaart bij gemekker van spelers. Als we zo doorgaan, creëren we zaalvoetbal, mopperde Heerenveen-trainer Marco van Basten afgelopen weekeinde. AZ-coach Gertjan Verbeek zei het eerder op zijn manier: „wijvenvoetbal”. Nee, voetbal is een fysieke en emotionele sport, daar moet een scheidsrechter rekening mee houden. Bovendien, zo waarschuwen de gepikeerde coaches, loopt het Nederlandse voetbal straks hopeloos achter bij het buitenland waar meer mannelijke stevigheid op het veld wordt getolereerd. De directie van PSV hekelt het inconsequente optreden van de scheidsrechters.

Na de maatschappelijke commotie over de tragische dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in Almere beloofden alle partijen in het profvoetbal meer respect voor de arbitrage.

De KNVB wil op 26 februari opnieuw om de tafel met de belangenorganisaties die het handvest betaald voetbal hebben ondertekend. De bond heeft tot zijn ongenoegen moeten constateren dat scheidsrechters nog altijd onder druk worden gezet, terwijl het handvest juist bedoeld was om meer respect op het veld te creëren.

„Kaarten worden in twijfel getrokken en de prestaties van onze arbiters staan ter discussie”, zegt manager competitiezaken Gijs de Jong. Volgens hem zijn de regels zelf niet veranderd, maar zit het probleem in het gedrag van spelers en trainers. „Wat voorheen een overtreding was, is nog steeds een overtreding. Het handvest ziet enkel toe op commentaar op de leiding en het vervullen van de voorbeeldfunctie."