Creatief feministisch boekhouden

Minder dan een maand te gaan tot Wereldvrouwendag en we hebben nog wat reparaties te verrichten. Het is ook nog onze eigen schuld. Of eigenlijk – want laten we ‘ons’ niet allemaal over één kam scheren – de schuld van Shula Rijxman, topbestuurder bij de publieke omroep. 33 procent van de gasten in nieuws- en opinieprogramma’s is vrouw en dat kan zo niet langer, vindt Rijxman, want dat is geen goede afspiegeling van de maatschappij.

Alsof 50 procent vrouwelijke deskundologen een afspiegeling van de maatschappij is. Daarvoor kun je beter een pendelbus tussen het Mediapark en de Koopgoot laten rijden. Maar los daarvan, misschien is het ook helemaal niet zo’n wenkend perspectief om de Rolodex van Rijxman leidend te laten zijn. Althans, niet als het dan gaat zoals maandag bij De Wereld Draait Door. Daar namen Mirjam de Blécourt (arbeidsrechtadvocaat) en Annemieke Roobeek (hoogleraar en commissaris bij ABN Amro) het op voor de vrouwenzaak door redacties op te roepen vrouwen om hun expertise te vragen.

Roobeek vond dat het vaak „om meningen, om flauwekul” gaat. „We willen gevraagd worden om wat we kunnen.” Met dat in het achterhoofd hadden ze natuurlijk hartelijk moeten bedanken en zeggen: bel anders Margriet van der Linden even. Maar ze waren gezwicht voor de morele chantage en lieten daarmee onbedoeld zien dat nee durven zeggen ook een deugd is.

Met nog maar drie weken te gaan, moeten we dus een beetje creatief feministisch boekhouden. Misschien kunnen we de Marokkaanse meisjes opvoeren, die (zoals de Volkskrant meldde) bezig zijn met een inhaalslag op het gebied van criminaliteit. Ze bestormen de universiteiten, ze roken waterpijp, en ja, er is ook een groep die doet wat jongens al langer deden: spijbelen en winkeldiefstal plegen. Een teken van emancipatie, aldus hoogleraar Trees Pels. Het betekent in elk geval dat ze zich manifesteren.

Zelf zou ik graag een Joke Smit-penning uitreiken aan speelgoedfabrikant Playmobil. In de City Action-lijn zit een bankoverval waarbij een vrouw de hoofdrol speelt. Blonde lokken, roze sneakers, zwarte kleding en grote zonnebril. In de folder die sinds deze maand in de winkel ligt, heeft een bankier net de kluis leeggehaald, terwijl Bonnie 2.0 koelbloedig met haar pistool zwaait. ‘Special Force-team verhindert bankoverval’ staat er in de folder bij. Maar zo makkelijk gaat het niet. Eerst wordt de bankier gedwongen zijn bonus, in contanten, in haar grote rode it-bag te doen.

Er werd op de planeet Playmobil altijd al lustig met wapens gezwaaid, maar niet eerder zag ik er vrouwen in actie komen tegen het grote graaien. Er zijn ouders, las ik in het AD, die vinden dat Bonnie uit de handel genomen moet worden, dus wees er snel bij. Je kunt het glazen plafond niet vroeg genoeg aan diggelen schieten.

Martine Kamsma vervangt deze week Margriet Oostveen, die op deze plek een wisselcolumn schrijft met Arjen van Veelen.