Contador hoeft niet te getuigen

Alberto Contador hoeft vrijdag niet te getuigen in Operación Puerto, het proces tegen onder meer de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes. De advocaat van oud-ploegleider Manolo Saiz liet de rechtbank weten Contador niet meer nodig te hebben als getuige.

Saiz wordt ervan verdacht een rol te hebben gespeeld bij het dopinggebruik van wielrenners in zijn tijd als ploegleider van ONCE (1989-2003) en Liberty Seguros (2004-2006). „Als ik kijk hoe het proces zich ontwikkelt, ziet het er goed uit voor mijn cliënt en hebben we Contador niet nodig,” zei Ignacio Arroyo, de advocaat van Saiz, tegen persbureau AFP.

De Amerikaanse renner Tyler Hamilton getuigde gisteren wel. Vanuit Washington verklaarde hij via een videoverbinding onder ede tegenover de Spaanse rechter dat hij van Fuentes vijftien keer bloed kreeg toegediend en verder epo, testosteron, groeihormonen en insuline gebruikte. Hiervoor betaalde hij Fuentes in 2002 en 2003 30.000 euro. In 2004 betaalde hij 50.000 euro, maar in september dat jaar testte hij positief.

Hamilton, die altijd de bloedzak controleerde op zijn codenaam 41-42, verklaarde dat dit kwam doordat hij niet zijn eigen bloed kreeg toegediend of dat er met het bloed geknoeid was. Bij een bloedtransfusie kort daarvoor had hij het gevoel gehad dat er iets niet klopte. „Het was de slechtste reactie ooit op een transfusie,” zei Hamilton. „Ik had gevoel dat het bloed niet goed bewaard was. Veertig minuten later ging ik naar de badkamer en was mijn urine zwart.”

Hamilton, oud-renner van onder andere US Postal en CSC, zei bij Fuentes te zijn beland via Bjarne Riis, destijds CSC-ploegleider en tegenwoordig in dienst van de Saxo-ploeg met onder anderen Contador. Hamilton kreeg het bloed toegediend in Madrid. In het hotel kwam hij ook andere renners tegen. „Allemaal eindigden we in de top-10,” zei hij over de Tour de France kort daarna.

Operación Puerto duurt nog tot 22 maart. De Spaanse justitie beschuldigt Fuentes en zijn handlangers ervan de volksgezondheid in gevaar te hebben gebracht. De zaak richt zich niet op het bewijzen van dopinggebruik in de sport omdat dit in 2006 in Spanje nog niet strafbaar was.