Carlos Slim grijpt de macht bij KPN

América Móvil, de grootste aandeelhouder van KPN, is bereid de miljardenemissie te steunen waarmee het Nederlandse telecombedrijf van zijn nijpende schulden af wil komen. Maar de Mexicaanse miljardair Carlos Slim, eigenaar van América Móvil, eist daarvoor beduidend meer invloed.

In ruil voor een extra kapitaalinjectie van 900 miljoen euro mag Slim twee van de acht commissarissen bij KPN aanwijzen. Daarnaast meldt KPN vanochtend dat Mexicaans-Nederlandse werkgroepen de raad van bestuur zullen „adviseren over operationele en financiële zaken, waaronder (...) plannen en budgetten van KPN en haar dochtermaatschappijen.”

Hoewel verdere details in deze „samenwerkingsovereenkomst voor de langere termijn” ontbreken is duidelijk dat Carlos Slim de regie opeist. Het is afgelopen met de vriendelijkheid waarmee de Mexicanen vorig jaar zijn intrede deed op de Europese telecommarkt. In mei deed América Móvil een bod op bijna eenderde van KPN, voor 8 euro per aandeel. Het bleek slechte timing want de koers staat deze morgen op minder dan 3 euro. De oorzaak: KPN moet veel investeren in glasvezel en nieuwe technologie voor snel mobiel internet (4G). Maar de omzet en winst blijven dalen door veranderend belgedrag en dalende tarieven. Kredietbeoordelaars dreigen KPN de onbetrouwbare junkstatus te geven.

KPN-topman Eelco Blok kwam op 5 februari met een mogelijke oplossing: een claimemissie waarmee het verzwakte telecombedrijf 4 miljard euro extra kapitaal wil ophalen. Om te voorkomen dat hun aandeel verwatert, moeten beleggers extra investeren. Vandaar dat de aandelenkoers die dag met 25 procent daalde.

Medewerking van América Móvil is essentieel om andere aandeelhouders over de streep te trekken. Vandaar dat de afgelopen weken koortsachtig overlegd werd tussen Den Haag en Mexico-Stad. Eelco Blok noemt de steun van América Móvil „een zeer belangrijke stap” bij het zoeken van nieuw kapitaal.

De geplande extra aandeelhoudersvergadering op 19 maart wordt geschrapt . In plaats daarvan buigt de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering zich op 10 april over het uiteindelijke voorstel: 3 miljard van het kapitaal komt via een claimemissie,1 miljard uit andere middelen.

In april komt er dus een einde aan de onduidelijke situatie bij KPN, waarin de Mexicaanse invloed tot nu toe volgens de officiële lezing beperkt was tot ‘inkoopvoordelen’. Blok zal onder vuur blijven liggen, al sleept hij er nu deze deal met América Móvil uit. Sinds hij topman is verloor KPN 75 procent van zijn waarde. Zolang de telecomsector onder druk staat kan Blok alleen verbetering op de lange termijn beloven.

De vraag is of KPN zelfstandig uit de fusie- en overnameslag komt die nu op gang komt. En of dat nog onder leiding van Blok zal zijn. In de samenwerkingsovereenkomst belooft América Móvil zijn belang in KPN (nu 29,8 procent) niet te vergroten tot meer dan 30 procent. Dan moet namelijk een bod op heel KPN volgen. Maar er is slechts garantie tot aan de voordeur: de overeenkomst kan elke twee maanden opgezegd worden.