KLM bevestigt: Eurlings nieuwe topman per 1 juli

De nieuwe voorzitter van Olympisch Vuur 2028 Camiel Eurlings spreekt zaterdag tijdens een persbijeenkomst op Nationaal Sport Centrum Papendal. ANP KOEN VAN WEEL
De nieuwe voorzitter van Olympisch Vuur 2028 Camiel Eurlings spreekt zaterdag tijdens een persbijeenkomst op Nationaal Sport Centrum Papendal. ANP KOEN VAN WEEL Foto ANP / Koen van Weel

Oud-minister Camiel Eurlings wordt de nieuwe topman van luchtvaartmaatschappij KLM. Hij volgt Peter Hartman per 1 juli op, bevestigde het bedrijf vanavond in een verklaring.

Begin december meldden verschillende media al op basis van ingewijden op basis van ingewijden dat Eurlings de nieuwe topman van KLM zou worden. Hij treedt waarschijnlijk ook toe tot de directie van moedermaatschappij Air France-KLM, nu geleid door door de Fransman Jean-Cyril Spinetta. De directie is hoofdverantwoordelijk voor strategie en het beleid van Air France en KLM.

Hartman leidde KLM sinds 2007. Hij blijft wel tot zijn pensioen op 1 januari 2014 in dienst bij het bedrijf en blijft ook deel uitmaken van het bestuur van Air France-KLM. In een reactie zegt hij “verheugd” te zijn over het besluit van de raad van commissarissen om Eurlings te benoemen tot zijn opvolger.

Eurlings werd ooit gezien als opvolger Balkenende

De 39-jarige Eurlings zit sinds juli 2011 in het bestuur van KLM. Hij leidde de vrachtafdeling van Air France-KLM. Een jaar eerder kondigde Eurlings, toen nog minister van Verkeer voor het CDA, zijn vertrek uit de politiek aan. Hij werd gezien als opvolger van Balkenende als CDA-leider, maar wilde meer tijd besteden aan zijn privéleven.

Destijds gingen al geruchten dat hij naar KLM ging, wat hij ontkende. Eurlings kreeg om zijn aanstelling bij KLM onder meer felle kritiek van GroenLinks, die vond dat hij de schijn van belangenverstrengeling tegen zich had. Als minister nam hij besluiten die van invloed waren op KLM.