Armstrong wil toch niet getuigen - geen kans op strafvermindering

Astana renner Lance Armstrong in actie tijdens de afdaling van de Col de la Colombiere tijdens de zeventiende etappe. De zeventiende etappe van de Tour de France ging van Bourg Saint-Maurice naar Le Grand Bornand over 169.5 km.
Astana renner Lance Armstrong in actie tijdens de afdaling van de Col de la Colombiere tijdens de zeventiende etappe. De zeventiende etappe van de Tour de France ging van Bourg Saint-Maurice naar Le Grand Bornand over 169.5 km. Archieffoto van Armstrong tijdens de Tour van 2009. Hier zien we hem in actie tijdens de afdaling van de Col de la Colombiere tijdens de zeventiende etappe. Foto ANP / Koen van Weel

Lance Armstrong is niet bereid onder ede over zijn dopinggebruik te getuigen bij het Amerikaanse antidopingagentschap Usada. Dat heeft zijn advocaat vanavond laten weten. Volgens Armstrong is het enige doel van Usada het “demoniseren van bepaalde individuen”.

Armstrong, die in januari na jaren van ontkennen toegaf tijdens de zeven keer dat hij de Tour de France won doping te hebben gebruikt, verklaarde eerder dat hij bereid was voor een waarheidscommissie een uitgebreide verklaring af te leggen. “Als die er komt, en ik hoop het, sta ik als eerste voor de deur”, zei Armstrong in het interview met Oprah Winfrey.

Na maanden van onderhandelen met Usada ziet Armstrong nu toch af van een getuigenis. Vandaag was de deadline voor Armstrong om bij Usada kenbaar te maken dat hij zou instemmen met een verhoor. In het interview met Oprah zei Armstrong, die voor het leven is geschorst, dat hij graag wilde getuigen om kans te maken op strafvermindering. Hij vertelde niets liever te willen dan weer te sporten, bijvoorbeeld op de triatlon. “I’m a competitor”, aldus Armstrong. De kans dat hij nog strafvermindering krijgt lijkt met deze nieuwste beslissing verkeken.

Usada-baas Travis Tygart zegt tegen persbureau AP teleurgesteld en verbaasd te zijn over de keuze van Armstrong om weg te blijven:

“Hij heeft ons de afgelopen weken de indruk gegeven dat hij met ons zou praten en ons zou helpen. Wel was hij bezorgd over strafrechtelijke en civiele aansprakelijkheid. Vandaag hebben we via de media begrepen dat hij de kans om schoon schip te maken niet aan zal grijpen.”

Usdada publiceerde vernietigend rapport over Armstrong

Usada publiceerde in oktober vorig jaar een vernietigend rapport waarin de organisatie stelde dat Armstrong aan het hoofd stond van het meest succesvolle dopingprogramma ooit. Naar aanleiding van het rapport werden Armstrong zijn zeven Tourtitels ontnomen. Uiteindelijk biechtte hij bij Oprah op onder meer epo en bloeddoping te hebben gebruikt.

Armstrong heeft volgens The New York Times eerder gezegd dat hij had willen getuigen tegen bestuurders in de wielersport die zouden hebben geweten van zijn dopegebruik. Onder hen zou Hein Verbruggen zijn, die tussen 1999 en 2005 voorzitter was van wielerbond UCI. Verbruggen ontkent te hebben geweten van Armstrongs dopinggebruik.