Alle papieren boeken de deur uit

Ria Paulides, hoofd bibliotheken Inholland

Het papieren boek verdwijnt uit de bibliotheken van Inholland. De 145.000 boeken op vijf locaties van de hogeschool moeten in september 2015 weg zijn. De hogeschool wil studenten en medewerkers alleen nog digitale boeken aanbieden. Daarmee is het de eerste instelling voor hoger onderwijs in Nederland die haar traditionele bibliotheek opheft.

Ria Paulides, hoofdverantwoordelijke voor de bibliotheken van Inholland, zegt dat nu al driekwart van alle boeken die op de school beschikbaar zijn digitaal wordt aangeboden. „We gaan toe naar een ander bibliotheekconcept. We lenen niet langer fysieke boeken uit, zetten geen stempels meer.”

Dat zullen uitgevers leuk vinden. Hoe verdienen ze geld als ze niet langer tastbare boeken kunnen leveren?

„Veel buitenlandse uitgevers werken al met elektronische boeken die geschikt zijn om uit te lenen. We gaan binnenkort met de Nederlandse educatieve uitgevers praten over een businessmodel dat voor hen aantrekkelijk is. Je kunt denken aan een vergoeding voor elke keer dat het digitale boek wordt ingezien. Voor uitgevers is dit een mooie kans om te moderniseren. Ze hoeven straks geen dure voorraden meer aan te houden of boeken weg te doen die onverkocht blijven.”

Maar diefstal ligt toch op de loer? Een student kan een boek downloaden en verspreiden.

„We moeten zorgen voor goede beveiliging. Maar als iemand kwaad wil, is dat met digitale content moeilijker te voorkomen dan bij papieren boeken. Dat klopt.”

Wat voor soort boeken staan er nu nog in de bibliotheek?

„De bibliotheek heeft behalve leerboeken een collectie die bestaat uit vakartikelen in tijdschriften en jaarverslagen van bedrijven. Vooral deze categorieën zijn al digitaal beschikbaar in databanken waarvoor we een licentie hebben aangeschaft. Het boek is zo’n beetje het laatste medium dat digitaal wordt. Een bewaarfunctie heeft onze bibliotheek niet. We zijn niet in het bezit van unieke exemplaren, zoals sommige universiteitsbibliotheken. We gaan onze boeken niet zelf scannen. We hopen dat uitgevers de boeken die we in ons bestand willen houden, digitaal kunnen aanbieden. Ik weet nog niet wat we in 2015 met onze papieren boeken gaan doen. In sommige gevallen zijn de boeken nog goed bruikbaar. Die zullen we proberen te verkopen. De rest wordt waarschijnlijk weggegooid.”

Wat gebeurt er met de ruimtes die nu bibliotheek zijn?

„Dat worden plekken waar studenten kunnen werken aan hun opdrachten. Ook zijn er specialisten aanwezig die helpen met informatieverzoeken. Dat boeken in hun fysieke vorm verdwijnen, wil niet zeggen dat de school studenten niet meer helpt als ze op zoek zijn naar feitenmateriaal voor hun studie.”