‘Adviseurs raden aan bezwaar te maken tegen crisisheffing’

ILLUSTRATIE - Een hand met geld. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT
ILLUSTRATIE - Een hand met geld. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT Foto ANP / Lex van Lieshout

Belastingadviseurs gaan klanten adviseren om bezwaar te maken tegen de crisisheffing, de extra belasting van 16 procent op inkomens boven de 150.000 euro. De eenmalige heffing, die vorig jaar werd opgenomen in het Lenteakkoord, is mogelijk in strijd met Europees recht. Dat meldt Het Financieele Dagblad.

Bedrijven moeten de heffing betalen voor dure werknemers. Advieskantoor KPMG Meijburg & Co verwacht dat een rechtszaak een goede kans van slagen zal hebben. De belastingadviseurs zijn extra gemotiveerd door een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem vorige week. Het hof oordeelde in een andere belastingzaak dat wetgeving met terugwerkende kracht botst met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De zaak zou een half miljard op moeten leveren.

Ook bij de crisisheffing zou sprake zijn van terugwerkende kracht, zegt een fiscalist van het advieskantoor in de krant. Het voorstel werd in april gelanceerd en daarna goedgekeurd in de Tweede en Eerste Kamer.

“Veel bedrijven hebben hun werknemers in het voorjaar van 2012 bonussen uitbetaald. Die bonussen zouden uitgezonderd moeten worden van de crisisheffing.”

De maatregel zorgde vorig jaar na bekendmaking voor veel ophef. Onder meer de KNVB was boos omdat ook voetbalclubs werden opgezadeld met een extra rekening.