Werk- en celstraf geëist tegen Micha Kat voor bedreiging en belediging

Tegen publicist Micha Kat is dinsdag een werkstraf van honderdtwintig uur geëist, meldt Novum. Ook wil het Openbaar Ministerie in Den Haag dat Kat bepaalde artikelen verwijdert van zijn site klokkenluideronline.nl en eist het OM een celstraf.

De 49-jarige Kat stond vandaag terecht voor een reeks bedreigingen en beledigingen. Zo deed hij een bommelding bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Ook beschuldigt hij voormalig secretaris-generaal van het ministerie Joris Demmink, die inmiddels met pensioen is, van kindermisbruik.

Kat wordt ook verdacht van een bommelding bij een advocatenkantoor. Verder plaatste hij een foto van een politieman op internet met als bijschrift “criminele agent”. Verder beledigde hij onder anderen VVD-politicus Frits Huffnagel.

Het OM eiste ook een celstraf van 285 dagen tegen Kat, waarvan 180 dagen voorwaardelijk. De 105 dagen onvoorwaardelijke cel heeft de publicist echter al vastgezeten in deze zaak. Daardoor zou hij niet meer in de cel belanden als de rechtbank de eis overneemt.

Kat werd al eerder veroordeeld

In februari vorig jaar werd Kat veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee maanden voor onder meer het bekladden van de gevels van het huis van Demmink en het pand van de Raad voor de Rechtspraak.

Half januari werd Kat ook opgepakt op verdenking van doodsbedreigingen aan het adres van advocaat Jan Vlug. Op 5 december schreef Kat op zijn website:

“Jan Vlug moet goedschiks dan wel kwaadschiks onschadelijk worden gemaakt als beul van Jasper. Deze Vlug is een levensgevaarlijke bedrieger.”

Deze zaak wordt nog niet in de aankacht van het OM van vandaag meegenomen.

Kat schreef vanaf de jaren negentig voor NRC Handelsblad. Daar stapte hij in 2002 met ruzie op. Vervolgens benoemde Kat zichzelf tot ombudsman van de NRC en betichtte hij de krant van leugens. In een door NRC aangespannen zaak bepaalde de rechter dat de beschuldigingen van Kat niet serieus kunnen worden genomen.