‘Twee ex-directeuren Philips Polen erkennen rol corruptie-affaire’

Foto ANP / Koen Suyk
Foto ANP / Koen Suyk

Twee voormalige directeuren van Philips Polska erkennen betrokken te zijn geweest bij fraude en corruptie in Polen. Dat meldt NOS op basis van verklaringen die de omroep heeft ingezien.

Oud-directeur Henryk N., verantwoordelijk voor de verkoop van medische apparatuur in Zuid-Polen, zou facturen hebben vervalst. Zijn collega Marian R. bekende volgens NOS vandaag schuldig te zijn aan omkoping.

Tussen 2000 en 2007 kochten Philips-medewerkers ziekenhuisdirecteuren om

In de fraudezaak staan nu 23 verdachten terecht. Vijf van hen bekennen volgens NOS schuld. Zij worden berecht in een aparte procedure die vandaag is begonnen bij de rechtbank van Katowice. Ook twee ziekenhuisdirecteuren hebben toegegeven dat ze in ruil voor steekpenningen medische apparatuur van Philips hebben gekocht. Een van de directeuren zou daarvoor 170.000 Duitse mark hebben gekregen.

In mei 2011 werd bekend dat Philips-medewerkers tussen 2000 en 2007 ziekenhuisdirecteuren in Polen hadden omgekocht om meer apparatuur te verkopen. Drie medewerkers van Philips zouden voor de omkoperij een steekpenningenfonds hebben opgezet. Een tussenpersoon van een ander bedrijf, Marian Kulig, regelde het omkopen van de ziekenhuisdirecteuren.

Kulig stapte in 2007 naar de Poolse justitie en is inmiddels kroongetuige in het proces. Kuligs verklaringen worden nu ondersteund door twee voormalige Philips-directeuren.

Philips zelf wordt nog niet aangeklaagd. De Amerikaanse justitie en beurswaakhond SEC doen onderzoek en Philips wacht het oordeel daarvan af voor het een reactie geeft.

De reportage van de NOS: