Dit is een artikel uit het NRC-archief

Onderwijs

Speech van Wilders in Perth geschrapt - ‘geen zaal beschikbaar’

Geert Wilders bij een persconferentie in Melbourne. Zijn speeches in die stad en in Sydney gaan wel gewoon door. Foto EPA / Julian Smith

PVV-leider Geert Wilders geeft tijdens zijn bezoek aan Australië geen toespraak in de stad Perth. De organisatie die hem uitnodigde kan geen enkele zaal vinden die hem wil ontvangen. Wel geeft Wilders in de stad een persconferentie. Ook de geplande speeches in Melbourne en Sydney gaan gewoon door. In Australië geldt het bezoek van Wilders als omstreden.

‘Bang voor protesten’

Wilders is in het land op uitnodiging van de Australische anti-islamgroepering Q Society. Voor de toespraak van Wilders was een zaal geboekt in het centrum van Perth, maar voor het weekeinde werd de reservering opeens geannuleerd. Het hotel is volgens Q Society bang voor protesten en het was voor de organisatie te kort dag om een nieuwe locatie te vinden.

Op de Australische website Menzies House schrijft de organisatie:

“We also tried a number of Christian organisations with suitable venues, but their leaders were afraid to help out. A school hall was suggested as a last minute option; but neither Mr Wilders nor Q Society will subject children to the likely impact of anti-democratic hate groups holding protests outside their school.”

Wilders: er moet een einde komen aan massa-immigratie

Wel geeft Wilders een persconferentie in Perth, zoals hij dat vandaag ook in Melbourne deed. Daar zei hij volgens RTL Nieuws dat er een einde moet komen aan massa-immigratie vanuit islamitische landen. Mensen tegenhouden vanwege hun religie kan volgens hem niet omdat niet valt te controleren welk geloof iemand heeft. “Daarom maken we het onderscheid op basis van hun land.” Wilders benadrukte dat asielzoekers niet hoeven te worden geweerd als hun leven in het buitenland gevaar loopt en ze in beperkte aantallen asiel aanvragen. Na Perth brengt Wilders een bezoek aan Sydney.

De PVV-leider wilde eigenlijk vorig jaar al naar Australië, maar dat ging niet door toen Wilders zijn visum niet direct rond kreeg. Eind oktober liet de Australische minister van immigratie Chris Bowen weten een visum voor Wilders niet tegen te houden waarna voor hem de weg vrij was om alsnog naar Australië te gaan.

‘Wilders moet voorzichtig zijn met uitspraken’

Gisteren zei de voorzitter Chin Tan van de multiculturele commissie van de deelstaat Victoria in de krant Daily Telegraph dat Wilders vervolging riskeert als hij met zijn toespraken over de schreef gaat. Hij moet ‘heel voorzichtig zijn dat hij niet de wetten tegen godslastering overschrijdt”, zei Tan in de krant.

De minister van Multiculturele Zaken en Burgerschap van de deelstaat Victoria Nick Kotsiras liet in de krant weten dat zijn departement Wilders’ uitspraken niet in de gaten zal houden. Wel zal worden gereageerd op eventuele klachten door een mensenrechtencommissie. De bewindsman liet verder weten dat hij achter de vrijheid van meningsuiting staat, maar dat die gepaard gaat met verantwoordelijkheid.