Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Ook David Bowie vindt Nederlands eerbetoon aan hemzelf ‘cool’

Je maakt een eerbetoon in beeld en geluid aan David Bowie en vervolgens plaatst diezelfde Bowie het filmpje op zijn site met de begeleidende tekst: “This is cool”. De makers moeten er even van bijkomen.

Menno Kooistra vroeg kompaan Sander Kerkhof (beter bekend als Sandeman) of hij zijn favoriete Bowie-nummers aan elkaar wilde mixen. Kooistra zorgde vervolgens voor de plaatjes. In november kwam het eerbetoon online, maar sinds Bowie ‘m twee dagen geleden zelf aankondigde, gaat het filmpje viral.

“10.939 plays in één dag”, twitterde Kooistra gisteren. Dat is niet niks voor de grote Bowiefan, die het allemaal even moet verwerken:

Twitter avatar Mennomail Menno Kooistra @erwblo Adem in, adem uit. #herinnering
Twitter avatar Mennomail Menno Kooistra @boostyboy @sandeman Idd, bijzonder om te zien dat ze het juist toejuichen in plaats van ons kapot sueen!

Bowie terug met nieuwe plaat

Tien jaar liet Bowie niets van zich horen, maar vorige maand was de 66-jarige poplegende ineens terug met de nieuwe single ‘Where Are We Now?’. “Retired my ass”, aldus gitarist Earl Slick op Facebook. Verrassend was het wel. Sinds Bowie in juni 2004 op een optreden in Hamburg hartproblemen kreeg, heeft hij geen tournees meer gedaan en geen albums meer gemaakt. Het aanbod om te spelen op de openingsceremonie van de Olympische Spelen afgelopen zomer zou Bowie naar verluidt hebben afgewezen. Maar nu is er dan toch een nieuwe plaat. ‘The Next Day’, zijn dertigste studioalbum, verschijnt op 11 maart. Volgende week brengt Bowie een tweede liedje uit van het album.