Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Onderzoek AIVD naar cyberaanval

Het hoofdkantoor van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Zoetermeer.
Het hoofdkantoor van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Zoetermeer. Foto ANP / LEX VAN LIESHOUT

Inlichtingendienst AIVD gaat samen met andere diensten onderzoek doen naar de cyberaanval waarbij criminelen vorig jaar toegang kregen tot een bestand van 750 gigabyte. De dataset zal volledig worden geanalyseerd, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie aan Novum.

Het onderzoek wordt uitgevoerd samen met de militaire inlichtingendienst MIVD, de politie, het Openbaar Ministerie en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). De eerste resultaten van het onderzoek zijn naar verwachting over drie weken bekend.

Het gaat daarbij om ‘aanvullend en nader onderzoek’, stelt Veiligheid en Justitie. Het NCSC kreeg in december al een deel van de dataset met de IP-adressen van de geïnfecteerde computers. De NOS stelde vorige week nog dat de overheid wist welke bedrijven en overheidsinstellingen werden getroffen door cybercriminelen, maar niets zou hebben gedaan met die kennis.

Bij de aanval kwamen de computerbestanden van duizenden bedrijven en instellingen, waaronder ministeries, gemeenten, ziekenhuizen en universiteiten in handen van Oost-Europese criminelen. De daders lopen nog vrij rond. Met een zogeheten botnet, een netwerk van computers, kregen de cybercriminelen toegang tot 150 duizend computers in Nederland.