Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Noord-Korea dreigt met ‘volledige vernietiging’ van Zuid-Korea

Noord-Korea heeft Zuid-Korea vandaag bedreigd met “volledige vernietiging”. Het land deed dat tijdens een debat bij een conferentie over ontwapening van de Verenigde Naties, meldt persbureau Reuters.

Zuid-Koreaanse betogers in Seoul protesteren tegen de "vijandige politiek" van de Verenigde Staten richting Noord-Korea. Foto EPA / Jeon Heon-Kyun
Zuid-Koreaanse betogers in Seoul protesteren tegen de "vijandige politiek" van de Verenigde Staten richting Noord-Korea. Foto EPA / Jeon Heon-Kyun Zuid-Koreaanse betogers in Seoul protesteren tegen de "vijandige politiek" van de Verenigde Staten richting Noord-Korea. Foto EPA / Jeon Heon-Kyun

Noord-Korea heeft Zuid-Korea vandaag bedreigd met “volledige vernietiging”. Het land deed dat tijdens een debat bij een conferentie over ontwapening van de Verenigde Naties, meldt persbureau Reuters.

Na de kernproef van het land vorige week zouden voor deze vernietiging nog “tweede of derde stappen” nodig zijn, werd gezegd. Een Noord-Koreaanse diplomaat zei tijdens de vergadering:

“Zoals het gezegde gaat, een pasgeboren puppy kent geen vrees voor de tijger. Zuid-Korea’s onberekenbare gedrag zal uiteindelijk alleen zijn volledige vernietiging inluiden.”

De Noord-Koreaanse diplomaat verwees niet direct naar de kernproef van vorige week, maar zei wel dat het land vorige week een “resolute stap richting zelfverdediging” heeft gezet als “sterke maatregel tegen een buitenlandse agressor:

“Als de Verenigde Staten een vijandige benadering ten opzichte van Noord-Korea aannemen, waardoor de situatie gecompliceerder wordt, zal het [Noord-Korea, red.] geen andere keuze hebben dan om tweede en derde stappen te nemen.”

Welke stappen dat zouden zijn, verklaarde de diplomaat niet.

‘Verontrustende uitlatingen’

Zijn opmerkingen leidden direct tot kritiek bij andere landen, waaronder Zuid-Korea en Groot-Brittannië.

De Britse ambassadeur noemde dit soort taal “volledig ongepast” en vreesde dat de discussie met het land hierdoor de verkeerde kant op gaat. Het dreigen met de mogelijke destructie van VN-lidstaten mag volgens haar niet worden toegelaten. Ook de Amerikaanse ambassadeur vond de uitlatingen verontrustend.

Vorige week derde kernproef op rij door Noord-Korea

Noord-Korea voerde vorige week een omstreden atoomproef uitgevoerd. De VN-Veiligheidsraad veroordeelde de kernproef scherp.

Het was de derde kernproef op rij door Noord-Korea. Het land voerde ook in 2006 en 2009 al proeven met atoombommen uit. Na die proeven nam de Veiligheidsraad resoluties aan waarin Pyongyang werd opgedragen alle proeven met raketten en kernbommen te staken. Hier heeft het land zich echter weinig van aangetrokken.