Marokko verzet zich tegen lagere uitkeringen

Korting op de Nederlandse kinderbijslag voor kinderen in Marokko zal leiden tot hun komst naar Nederland. Dat zei de Marokkaanse topambtenaar Mohammed Bernoussi gisteravond in tv-programma Nieuwsuur.

De Nederlandse overheid is van plan de kinderbijslag aan te passen aan de levensstandaard in het woonland. Zo’n vierduizend Marokkaanse tieners met een Nederlands paspoort zouden dan naar Nederland verhuizen om recht te houden op de volledige kinderbijslag. De vaders hebben „geen keus”, zei een geagiteerde Bernoussi gisteren in Nieuwsuur.

Vanuit Marokko wordt al langer fel geprotesteerd tegen verlaging en eventuele afschaffing van Nederlandse uitkeringen voor mensen die zijn teruggekeerd naar Marokko. Het gaat daarbij om de kinderbijslag en het kindgebonden budget. Nederland wil het verdrag daarover met Marokko aanpassen, en desnoods opzeggen. Volgens Bernoussi kan dat niet.

Daarnaast zijn andere uitkeringen per 1 januari 2013 van dit jaar „aangepast aan het welvaartsniveau van Marokko”, waardoor het bedrag ongeveer 40 procent lager uitvalt. Dan gaat het bijvoorbeeld om uitkeringen aan weduwen. Ook daar wordt tegen geprotesteerd. De weduwen hebben bijvoorbeeld een huis gekocht en kunnen de hypotheek door de verlaging niet meer betalen. Zij vinden de uitkering een verworven recht dat hun niet zomaar kan worden afgenomen.

Bernoussi vindt die verlaging belachelijk, bleek gisteren. Het leven in Marokko is volgens hem niet zo veel goedkoper dat het een verlaging rechtvaardigt. „Ze hebben zeker alleen stokbroden vergeleken.”

Ook in Nederland ligt het stoppen van uitkeringen in landen buiten de EU lastig. Het wetsvoorstel om kinderbijslag helemaal te stoppen strandde eind vorig jaar in de Eerste Kamer. Minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) heeft de Raad van State om advies gevraagd, vooral op het gebied van internationale verdragen.